"Kadınlar silahlansın" dedi... Ortalık karıştı!

Kadın cinayetlerinin artış göstermesi üzerine sanatçı Zülfü Livaneli’nin kadınlara silah eğitimi ve ruhsat verilmesi gerektiğine yönelik önerisi, sosyal medyada tartışma yarattı. 

GÜNDEM 13.12.2019, 09:10
"Kadınlar silahlansın" dedi... Ortalık karıştı!

Sanatçı Zülfü Livaneli, Bayburt'ta Zehra Erdemir'in R.Ç. tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından tartışma yaratacak bir paylaşımda bulundu.

Livaneli, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, tehdit altındaki kadınlara silah eğitimi ve ruhsat verilmesi gerektiğini vurguladı. Livaneli, "Üç, beş katil adayı temizlenirse ancak durur bu işler. Keşke Özgecan’da, Ceren’de, Emine’de, Şule ve benzerlerinde silah olsaydı. Katil erkekler geberseydi. İşte bu ülke hepimizi bu uç noktalara kadar getirdi." ifadelerini kullandı.

"Şiddet, şiddeti doğurur"

Ünlü sanatçıyı eleştiren sosyal medya kullanıcıları, şiddetin şiddeti doğuracağını, kadın cinayetlerine karşı çözüm olarak yine silaha işaret edilmesinin uygun olmayacağını kaydetti. Bazı kullanıcılar da paylaşımı Livaneli tarafından yapılmış olamayacağını ileri sürerek, "Hesap hacklenmiş olabilir" tahmininde bulundular ve onaylı hesaptan yapılan paylaşıma inanmak istemediklerini ifade ettiler. 

Fakat Livaneli’nin düşüncelerini onaylayanlar da vardı. Bu kişiler, kadın cinayetleri ve mahkeme süreçlerinde uygulanan iyi hal indirimlerinin "insanları çıldırttığı" düşüncesi etrafında birleştiler. Sanatçının yaptığı paylaşımın şiddeti savunmadığını ve kadınların kendini savunması gerektiğini vurguladılar. 

"Şok etkisi yaratmak için yazıldı"

Tartışmanın büyümesi nedeniyle yeniden paylaşımda bulunan Livaneli, "Bu cümle durumun vahametine dikkat çekmek amacıyla şok etkisi yaratmak için yazıldı. İsyan duygusu içinde. Bir çare önerin dostlar." ifadelerini kullandı. Kadın öldürmenin moda haline getirildiğine dikkat çeken sanatçı, "Yargı vs. yetmiyor!" mesajını paylaştı. 

"Kadının kendini koruyacağını bilmek katili caydırır"

Livaneli, kendisine tepki gösteren bazı kullanıcılara da yanıt vermeyi ihmal etmedi. Ünlü sanatçı, "Erkek öldürmeyi öneriyorsunuz" diyen bir kullanıcıya "Katili engellemek", “Bireysel silahlanmayı savunuyorsanız bunu açıkça yazın" diyen başka bir kullanıcıya da "Kadının kendini koruyacağını bilmek katili caydırır" karşılığını verdi.
 

Yorumlar (0)