Jandarma devrede! Bulgaristan sınırındaki tır sorunu çözüldü!

Bulgaristan tarafında yaşanan sorunlar nedeniyle Türkiye'den Avrupa'ya geçişi engellenen meyve ve sebze yüklü tırlar, 26 saat boyunca Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda bekletildi. Uzun tır kuyruklarının oluşması üzerine bölgeye gelen Bulgaristan İçişleri Bakanı İvan Dermenciev, "Güvenlik güçleri devreye girince sorun çözüldü." dedi.

GÜNDEM 07.08.2022, 16:56 07.08.2022, 17:02 Hakan Öksüz
Jandarma devrede! Bulgaristan sınırındaki tır sorunu çözüldü!

Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki ticaretin önemli duraklarından biri olan Kapıkule Sınır Kapısı'nın karşısında yer alan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda son günlerde yaşanan problemler, tır sürücülerini isyan ettirdi. Bulgaristan'daki laboratuvarın kapalı olması nedeniyle meyve ve sebze yüklü tırların, sınır kapısından geçerek Avrupa'ya doğru yola çıkmasına izin verilmedi. 

Bulgaristan İçişleri Bakanı bölgeye geldi

Avrupa'ya ihraç edilecek olan meyve ve sebzelerin bekletilmesi, Bulgaristan İçişleri Bakanı İvan Dermenciev'in bölgeye gelmesine neden oldu. Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda incelemeler yapan Dermenciev, daha sonra gazetecilere demeç verdi. Dermenciev, "Geçici hükümet, 2 Ağustos günü göreve geldi. Cuma günü başlayan sorun, devlet ve özel sektör yetkililerinin bazı konularda anlaşamaması nedeniyle gerçekleşti. Bundan dolayı uzun tır kuyrukları ile karşılaştık." dedi.

"Güvenlik güçleri devreye girdi, sorun çözüldü"

Bölgede incelemesi yapılan sebze ve meyvelerin Avrupa'daki pazarlara gönderildiğini kaydeden Dermenciev, "Özel sektör ve kamu yetkilileri arasındaki anlaşmazlık çözülemeyince güvenlik güçleri devreye girmek zorunda kaldı. Jandarmanın müdahalesi, problemin çözülmesini sağladı. Uzun tır kuyruklarından kurtulmuş olduk." ifadelerini kullandı.

Eski Başbakan Kiril Petkov: Orada gerçekten denetim yapılmıyor!

Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'ndan geçen ürünleri denetlemek, 10 yıl öncesine kadar kamu görevlilerinin sorumluluk alanındaydı. Bulgaristan'ın eski başbakanı olan Boyko Borisov, gıda sağlığı denetimlerinin özel sektör yetkililerine devretti. Önceki ay istifasını sunan Başbakan Kiril Petkov, daha önce yaptığı açıklamada, "Sınır kapısını teftiş ettim ve denetimlerin yapılmadığını gördüm. Bu yüzden devlet son 10 yıl içinde 500 milyon avrodan fazla zarar etti." değerlendirmesinde bulunmuştu. 

Tırlar neden kapıda bekletildi?

Bu sorunu çözmeleri gerektiğini kaydeden Kiril Petkov, istifa etmeden önce sınır kapısındaki denetimden sorumlu şirketin çalışmalarını durdurdu. Mahkemeye başvuran şirket, yeniden çalışmalara başladı. Devlet yetkililerinin sınır kapısında denetim yapmasına tepki gösteren şirket, laboratuvarı kapatarak geçişlerin durmasına sebep oldu. Bulgaristan'daki devlet yetkilileri ile özel sektör temsilcileri arasındaki anlaşmazlık, Türkiye'den Avrupa'ya geçmek isteyen tırların 26 saat bekletilmesine yol açtı.

Yorumlar (0)