JAK’tan sonra PAK da geliyor!

Türkiye'nin bir afet bölgesi olduğunun altını çizen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, karşı karşıya kalınan hiçbir afette, geçmişte çok kullanılan "Nerede kaldı bu devlet?" sorusuna düçar olmadıklarını "Nerede kaldı bu devlet?" haykırışının muhatabı olmadıklarını söyledi.

GÜNDEM 22.01.2021, 13:34 23.01.2021, 11:53
JAK’tan sonra PAK da geliyor!

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Gölbaşı Yerleşkesi'nde tertiplenen PAK (Polis Arama Kurtarma) Tanıtım Programı'nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, afetler ile arama ve kurtarma hususunda emniyet birimlerinin, JAK (jandarma arama kurtarma) birimlerinin, STK'ların (sivil toplum kuruluşları) ve AFAD'ın (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) afete müdahaleye çok ciddi bir disiplin getirdiğini vurgulayarak, polisin afette vazifesinin yalnızca arama kurtarma olmadığını, PAK timleriyle de afete tam hazır duruma geldiklerini bildirdi.

Gölbaşı Yerleşkesi önünde duran iki tır, dört dorseye işaret eden İçişleri Bakanı Soylu, Elazığ depremi sonrası böyle bir karar vererek tırların oluşturulduğunu, halka afetten hemen sonra hazır yemek verecek dev araçların hemen hazır olacağı, bir öğünde 10.000 kişilik yemek dağıtımı sağlayacak mobil aşevinin olduğunu, 10.000 kapasiteli bir mobil aşevinin de jandarma tarafından hazırlanmakta olduğunu, Elazığ depremi sonrası Belediyeler Birliği'nden de mobil aşevleri yapmalarını rica ettiklerini ve onların da hazırlamaya başladığını, kısaca 30.000 kapasiteli mobil aşevinin Türkiye'ye kazandırılmış olacağını açıkladı.

PAK'ın, JAK'tan sonra emniyet teşkilatı adına hayal ettiği bir ekip olduğunun altını çizen Bakan Süleyman Soylu, Türk Polis Teşkilatı Vakfı'nın da büyük destek verdiğini ifade etti.

"AFAD'a da şükranlarımı sunuyorum. AFAD yalnızca afetleri değil, afetler sebebiyle karşı karşıya kaldığımız krizlerden çıkışı da koordine ediyor" diyen Bakan Soylu, AFAD'ın afette birlikte çalıştıkları ekipleri de eğittiğini, AFAD'ın çok güçlü ve önemli bir kurum olarak görevini layıkıyla yerine getirdiğini dile getirdi.

2019-2020'de Türkiye'nin deprem hareketliliğinin %43 arttığını, hareketliliğin tek yerde toplanmadığını, 1999 depreminin milat olduğunu, AFAD'ın kurulmasıyla "afet öncesi riskleri azaltma", "afet anında müdahalede bulunma" ve "afet sonrası iyileştirme" olmak üzere afet yönetiminin 3 sac ayağa oturtulduğunu bildirdi.

2020'yi afetlere hazırlık senesi olarak geçirdiklerini, 2021'i de afet eğitim yılı olarak değerlendireceklerini ve ülke çapında 369 faaliyet planlarının bulunduğunu belirten Süleyman Soylu, 64 kurumla iş birliği protokolünün imzalanacağını, 51 milyon kişiye afet eğitimi vereceklerini, ilk afet eğitimini de pazartesi günü çevrimiçi olarak valilerle yaptıklarını kaydetti.

"81 ilden 7'sinde afet riski azaltma planını tamamladık. 2021'de tamamını bitireceğiz." diyen Soylu, 20 senedir ciddi kapasite yatırımları yaptıklarını, bugün Avrupa'nın 2'nci büyük gözlem ağının Türkiye'de olduğunu açıkladı.

Afet kimliklendirmenin, arama kurtarmada önemli eksikliklerden biri olduğunu vurgulayan Soylu, Kriminal Daire Başkanlığı uhdesinde AKİ (Afet Kriminal İnceleme) isimli birim kurup ilke imza attıklarını, AKİ ekiplerinin elindeki teknolojinin dünyadaki örneklerinin bir adım önünde olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)