İznik çinileri, UNESCO binasının duvarlarını süsleyecek 

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran, UNESCO’nun duvarlarında yer alacak İznik çini panolarını yetkililere hediye etti. 

GÜNDEM 18.11.2021, 09:32
İznik çinileri, UNESCO binasının duvarlarını süsleyecek 

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’na (UNESCO) Türkiye adına İznik çini panoları hediye etti. UNESCO’da düzenlenen İznik çini panolarının açılış töreninde yapılan konuşmada, burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Kıran, Türkiye’nin UNESCO nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer ile konuşma gerçekleştirdi. 

40. Genel Konferans Başkanlığı döneminde Türkiye olarak UNESCO’ya yaptıkları katkıların sembolü olarak İznik çinilerini UNESCO Genel Merkezi duvarına yerleştirdiklerini belirten Kıran, Türkiye’nin yeniden UNESCO Yürütme Kurulu’na seçilmesini kutladı ve Türkiye’ye duyulan güven sebebiyle tüm ülkelere teşekkür etti. 



“UNESCO, anlayış ve hoşgörünün kalesi” 

Kıran’ın konuşması şu şekildeydi: “UNESCO’nun kurucusu ve faal üyesi olmaktan gurur duyuyoruz. İslamofobi, yabancı düşmanlığı ve ırkçılık dünya genelinde hızla artarken UNESCO, karşılıklı anlayışın ve hoşgörünün kalesidir. Örgütün hedef ve ideallerine olan bağlılığımızı yineledik. Birlik ve evrensel barış mesajını kültür kapsamında zengin bir dünyaya yaymak konusunda katkı sağlamaya devam edeceğiz ve iş birliğimizi daha da ileriye taşıyacağız. Buna bir örnek vermek gerekirse İslam mimarisi ve sanatlarının korunması konusunda tecrübemizi Dünya Miras Merkezi ile paylaşmaya hazırız. El yapımı İznik çini panolarını da iş birliğimizin önemli bir işareti olarak görüyoruz.” 

“Çini, UNESCO listesine alınan 20 eserimizden biri” 

Kıran: “İznik çinileri, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınan 20 kültürel mirasımızdan biri. Ülkemize gelen milyonlarca turist yalıların, camilerin, çeşmelerin ve sarayların duvarlarında bu çinileri görüp onlara hayran kalıyor. Ülkemizin kuzeybatısındaki İznik, 12. Yüzyıldan bu yana çinicilik sanatına ev sahipliği yapıyor. Çini sanatı bu günlerde çağdaş sanatlar arasında görülüyor. Buradaki pano da İznik Vakfı tarafından hazırlandı. Bu panoların orijinalleri, 1560 senesinde Büyük Mimar Sinan tarafından yaptırılan İstanbul’daki Rüstem Paşa Camisi’nde bulunuyor. ‘Cennet Bahçeleri’ temalı çiniler, Anadolu’nun tarihi hazinelerinin sembolik yansımasıdır. Panolar, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde kendisine yer bulan eserlerdir. Bu listeye son 3 senede Göbeklitepe ve Aslantepe Tümülüsü de eklenmiştir.” 



Türkiye’den pek çok eserin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde var olduğunu belirten Kıran, bu özgün eserlerin Miras Listesi aracılığıyla insanlığa sunulduğunu ve günümüz dünyasında ihtiyaç duyulan uyum, barış ve birlikte yaşama değerlerinin altını çizdi. Kıran, başarılı Genel Konferans Başkanlığı için Büyükelçi Cengizer ve ekibine teşekkür etti ve “Bu değerli sanat eseri, iş birliğimizin ve karşılıklı anlayışımızın işaretidir.” ifadelerini kullandı. Bu konuşmanın ardından Kıran, Cengizer başta olmak üzere UNESCO Genel Direktör Yardımcısı Nicholas Jeffrey ve ekibine teşekkürlerini ilettikten sonra kurdeleler kesildi. Törene, UNESCO nezdindeki büyükelçi katıldı. 

Yorumlar (0)