İzmir’de dehşete düşüren siyanür zehirlenmesi!

İzmir’in Bayraklı ilçesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Kimya Bölümü öğrencisi olan 21 yaşındaki Mahmut Can Kalkan, iftardan sonra ailesine ‘limonata’ diye siyanür içirdi. Annesi ve babası hayatını kaybederken, kardeşi de zehirlendi.

GÜNDEM 16.05.2019, 16:04 16.05.2019, 16:14
İzmir’de dehşete düşüren siyanür zehirlenmesi!

Mahmut Can Kalkan, internetten sipariş ettiği potasyum siyanürü kullanarak limonata yapıp hem annesine hem de babasına içirdi. Daha sonra 10 yaşındaki kardeşi Emir Can’a da siyanürlü limonatayı içirmek istedi. Emir Can, anne ve babasının fenalaştığını görünce içmeyi reddetti ancak Kalkan, zorla içirmeye çalışırken siyanürlü limonatayı kardeşinin üzerine döktü.

Anne Fatma Kalkan’ın komşulardan yardım istemesi üzerine eve ekipler gitti ve 5 kişi hastaneye kaldırıldı. Özel bir firmada yöneticilik yapan baba Mehmet Kalkan ve Fatma Kalkan kurtarılamadı. 4 yaşındaki Mehmet Taha’nın vücudunda siyanüre rastlanmadı. Abisinin zoruyla karışımı içtiğini söyleyen Emir Can Kalkan, yoğun bakım servisine alındı. Hastanede kontrol altında tutulan Emir Can’ın hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi.

Siyanürü limonata yapıp içirdi 

21 yaşındaki genç, gözaltına alındı ve deney yaparken kardeşinin siyanürü döktüğü, bu nedenle ailesinin zehirlendiği yönünde ifade verdi. Fakat daha sonra siyanürü limonata yaptığı ve ailesine içirdiği konusunda itirafta bulundu. İlk gelen bilgilere göre gencin, siyanürü ailesine ‘şerbet’ diye içirdiği ortaya çıktı.

İnternet üzerinde ticaretle uğraştığını söyleyen Kalkan, son zamanlarda maddi anlamda sıkıntı yaşadığı için psikolojisinin bozulduğu yönünde ifade verdi. Kendisinin şizofreni hastası olduğu ve bu nedenle bir süredir tedavi gördüğü öğrenildi. Kalkan’ın anne ve babası için yakınları tarafından  İzmir’de cenaze töreni düzenlendi. Cenazeler, daha sonra memleketleri Yozgat’a gönderildi.

Mahmut Can Kalkan, üst soy akrabayı kasten öldürme ve kardeşi öldürmeye teşebbüs suçlarından tutuklandı.

Siyanür nedir?

Prusik asit’ ya da ‘Hidrosiyanik asit’ olarak bilinen siyanür, oldukça zehirli bir maddedir. Tuzları trityum siyanür ve sodyum siyanür, maden sanayi ve demir çelik endüstrisi gibi farklı sanayi kollarında kullanılmaktadır. Siyanürün vücuda olan etkisi hızlı bir şekilde görülmektedir. Bu nedenle siyanüre bağlı ölümler çok kısa süre içinde yaşanmaktadır.

Siyanür zehirlenmesini nasıl anlayabiliriz?

Siyanür zehirlenmesinin meydana gelmesi, kullanılan zehrin türüne göre değişiklik göstermektedir. Hidrojen siyanür, en hızlı etki eden türdür. Hidrojen siyanür zehirlenmesinin belirtileri kendisini saniyeler içinde göstermeye başlarken, ölüm de dakikalar içinde gerçekleşir.

Genel olarak siyanür içeren maddelerin ağız yolu ile alınması, siyanür zehirlenmesine yol açar. Deriden emilim ve solunum yoluyla da zehirlenme yaşanabilir. En tehlikeli olanı solunum yolu ile zehirlenmedir çünkü alveoller ve bronşiyal mukozadan toksik dozda emilim oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Siyanüre bağlı zehirlenmelerde en duyarlı organlar kalp ve merkezi sinir sistemdir. Hafif derecede yaşanan zehirlenmelerde baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi, kuvvetsizlik ve kusma görülür. Siyanür tuzlarının mide mukozasında oluşturduğu bölgesel iltihabi reaksiyona bağlı olarak bulantı ve kusma gerçekleşir. Aynı zamanda bilinç kaybı ve havale de (konvulsiyon) gelişebilir. Genellikle nabız, bu düzeyde hızlıdır.

Yorumlar (1)
omer sirin 5 yıl önce
Rabbim bu mubarek ayda gunahlarimizi af eylesin kilinan namazlari,tutulan oruclari,edilen dualari kabul ve makbul eylesin amin amin amin