İzmir-İstanbul arası 3,5 saate düşüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir ile İstanbul arasında 8,5 saati bulan seyahat süresini 3,5 saate düşürecek otoyolun 192 kilometrelik kesimini 4 Ağustos'ta açacak.

GÜNDEM 01.08.2019, 10:49
İzmir-İstanbul arası 3,5 saate düşüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir ve İstanbul arasındaki 8,5 saatlik seyahat süresini 3,5 saate düşürecek İstanbul-İzmir Otoyolu'nun 192 kilometrelik kesimini 4 Ağustos Pazar günü hizmete açacak.

Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun, Marmara Bölgesi'ni Ege Bölgesi'ne, Batı Akdeniz ve Batı Anadolu Bölgesi'ne bağlayan önemli ulaşım akslarından biri olacağını vurgulayarak, projenin yapım çalışmalarının 2010 yılında başladığını hatırlattı.

Köprü, yolu 78 km kısaltıyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, projenin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün 2016 yılında hizmete alındığını belirterek, köprünün İstanbul-İzmir arasındaki mesafeyi 78 kilometre yani 1,5 saat kısalttığını belirtti. Geçen yıllarda 201 kilometresi ana gövde, 33 kilometresi de bağlantı yolu olmak üzere yolun hizmete açıldığını anımsatan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "4 Ağustos Pazar günü saat 15.00’te ise 183 kilometresi ana gövde, 9 kilometresi de bağlantı yolu olmak üzere toplam 192 kilometrelik kesim, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle hizmete açılacak." müjdesini verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İzmir-İstanbul arasının şu an 8,5 saat sürdüğünü, yeni yapılan 404 kilometrelik İstanbul-İzmir Otoyolu ile normal şartlar altında 3,5 saatte İzmir'de ulaşma olanağına sahip olunacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"8,5 saatlik yolu 3,5 saatte gidebilme imkânı sağlayan yol, kullanıcılarına önemli bir ekonomik katkı sağlayacak, zaman ve akaryakıt tasarrufu getirisi olacak. Bu güzergâhla özellikle ülkemizin sanayi mamullerinin, tarım ürünlerinin gerek yurt içi gerekse yurt dışına nakliyesinde de önemli imkân ve kolaylıklar sağlanmış olacak."

İki şehir arası 404 km'ye düşüyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İzmir-İstanbul arasındaki mevcut devlet yolunun yaklaşık 515 kilometre olduğunu anımsatarak, otoyolla iki kent arasının 404 kilometreye düşmüş olacağını ifade etti.

"Bin kişi istihdam edilecek"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, bugüne kadar şantiyede ortalama 5 bin kişinin iş imkânı bulduğunu belirterek, yapım çalışmaları bittiğinde projenin bakım ve işletme hizmetlerinde bin kişiye yakın insanın istihdam edileceğini açıkladı.

Projenin hem ulaşım hizmetine hem de istihdama, ekonomiye önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "İnşallah önümüzdeki günlerde proje tamamlanıp hizmete açıldığında bahsettiğim fayda ve ekonomik tasarrufu yol kullanıcıları yaşayacak ve bundan faydalanmış ve keyif almış olacaklar." diye konuştu.

Proje için bugüne kadar 7 milyar dolar harcama yapıldığı bilgisini veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 2,5 milyar liranın da idare tarafından kamulaştırma işlemleri için harcandığını söyledi. 7 milyar dolarlık finansmanın, projeyi yapıp işletecek şirket tarafından karşılandığını da belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, bunun için kamu kaynağı kullanılmadığını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)