İzmir depremine ilişkin 22 kişi hakkında gözaltı kararı

İzmir’de 30 Ekim’de 2020’de yaşanan ve 117 kişinin ölümüne neden olan depremde, yıkılan binalara ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunun ardından 22 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

GÜNDEM 28.04.2021, 10:18 29.04.2021, 09:50
İzmir depremine ilişkin 22 kişi hakkında gözaltı kararı

30 Ekim 2020'de İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 6.6 büyüklüğünde meydana gelen depremde çok sayıda binada yıkılmış ve bu depremde 117 vatandaş yaşamını yitirmişti.

22 kişi hakkında gözaltı kararı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, soruşturma kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nden, yıkılan binalara ilişkin bilirkişi ön raporunun tamamlandığı duyuruldu.

Olaya ilişkin soruşturma başlatılmış ve soruşturma çerçevesinde, bina enkazlarından alınan numuneler Dokuz Eylül Üniversitesi'nden 3 akademisyen tarafından analiz edildi.

Aynı bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, sorumlu şüphelilere yönelik somut tespitler bulunduğu aktarıldı. 

Nihai raporların da tamamlanmak üzere olduğu açıklanırken TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezinin jeofizik ölçümlerinin ardından hazırlanan raporun Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği ifade edildi.

Gelen sonuçların bilirkişi heyetine gönderilerek, hazırlanacak raporda bu verilerin değerlendirilmesinin istendiği ifade edildi.

İnceleme sonrası, binaların yıkılmasının nedeninin; bina yapımında standartlara uygun olmayan beton ve malzeme kullanılması ve projelendirme konusundaki hataların bulunmasından kaynaklandığı tespit edildi.

Bu bilirkişi raporunun bitmesinden sonra, daha önce haklarında işlem yapılmayan 22 şüpheliye ilişkin gözaltı kararı verildiği açıklandı. Öte yandan ‘memurun görevi sebebiyle suç işlemesi’ suçu kapsamında 17 kamu görevlisi hakkında da soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Daha önce 7 kişi yakalanmıştı

30 Ekim 2020'de İzmir'de 6,6 büyüklüğünde meydana gelen depremde 117 kişi hayatını kaybetmiş ve olayla ilgili hemen soruşturma başlatılmıştı. Gözaltı kararı verilen şüpheliler arasından 7'si tutuklanırken 3 şüphelinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti.

Yorumlar (0)