İzmir'de faylardan sıcak su ve gaz çıkmaya başladı

İzmir'de meydana gelen depremin sonrasında Tuzla ve Gülbahçe fayı üzerinde sıcak su kaynakları, gaz çıkışları ve sıvılaşmaya dair izler gözlendiği bildirdi.

GÜNDEM 05.11.2020, 00:32 05.11.2020, 01:40
İzmir'de faylardan sıcak su ve gaz çıkmaya başladı

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de meydana gelen depremin sonrasında Tuzla ve Gülbahçe fayı üzerinde sıcak su kaynakları, gaz çıkışları ve sıvılaşmaya dair izler gözlemlediklerini bildirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi faylarda inceleme başlattı

Geçtiğimiz cuma günü meydana gelen 6.6 şiddetindeki deprem ile ilgili Tuzla ve Gülbahçe faylarında incelemeler yapıldı.

Hasan Sözbilir, İzmir'deki depremin karada değil denizin içindeki fayda meydana geldiğini ve tam olarak Sisam Adası’nın kuzey bölgesindeki bir fay hattında kırılma oluştuğunu söyledi.

Özellikle Bayraklı bölgesinin depremden olumsuz etkilendiğini ve bu durumun iki sebebinin bulunduğunu vurgulayan Sözbilir, şunları söyledi:

"Söz konusu bölgenin etkilenmesinin temel iki tane sebebi var. İlki, zeminin zayıf olması. Diğer sebep ise binaların depreme dayanıklılığının bulunmaması. Zeminin zayıf olması, o bölgede yapılaşmak için bir problem değil. Zemini iyileştirdikten sonra yapılaşmayı sağlarsak, aslında pek bir sorun olmazdı. İzmir başta olmak üzere ülkemizdeki bütün illerde bu sorun var. Depreme dayanıklı yapı konusunda yapıya ne kadar önem veriyorsak, zemine de aynı oranda önem vermemiz gerekiyor."

Faylarda sıcak su ve gaz çıkışına rastlandı

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin sonrasında Tuzla ve Gülbahçe fayı üzerinde sıcak su kaynakları, gaz çıkışları ve sıvılaşmaya dair izler gözlendiğini aktararak, şu şekilde devam etti:

"Gülbahçe fayı kendisi deprem üretmediği ve depremde bir etkinliği olmadığı halde, farklı bölgelerinde sıvılaşmaya dair verilere rastlıyoruz. Bu da fayın depremin hemen ardından olaya cevap verdiğini, etkileşime girdiğini kanıtlıyor. Deprem karada meydana gelseydi, Bayraklı’nın birçok yerinde çok daha fazla yapıda yıkım meydana gelirdi. Şu anda depremin etkileriyle ilişkili çalışma yürütüyoruz. Yaptığımız incelemelerde Gülbahçe fayında sıvılaşma, Tuzla fayında özellikle Doğanbey bölgelerinde yeni sıcak su kaynaklarının oluşmaya başladığını, gaz, buhar çıkışlarının meydana geldiğini gözlemledik."

Sözbilir, konuyla ilişkili incelemelerinin devam ettiğini ifade ederek, bu tür incelemelerin imar çalışmaları için çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)