İzmir'de endişelendiren görüntü

İzmir'e bağlı Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı kıyılarındaki bazı yerler yurttaşlar arasında 'deniz marulu' olarak da bilinen bir yosun türüyle kaplandı.

GÜNDEM 02.07.2022, 18:20
İzmir'de endişelendiren görüntü

İzmir Körfezi'nde yılın belli zamanlarında gözlemlenen yosun (Ulva lactuca) özellikle de Bostanlı Balıkçı Barınağı civarındaki deniz yüzeyinde yemyeşil bir örtü meydana getirdi.

Deniz ekosistemine herhangi bir zararı olmayan deniz marulunun çürümesi neticesinde koku ve kirlilik oluşabiliyor.

"Bu dönemde ender olarak görülüyor"

DEÜ (Dokuz Eylül Üniversitesi) Deniz Teknolojileri ve Bilimi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu sene meydana gelen kuraklıkla ilişkili olarak denizde su sirkülasyonunun bir hayli azaldığını ifade etti.

Deniz marulunun ilkbahar mevsiminin başlangıcında ya da sonbahar mevsiminin sonunda görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yaşar, şu sözleri sarf etti:

"Yosunun bu zamanlarda görülmesi beklenmeyen bir şey değil fakat ender olan bir şey. Ama kentte son senelerin en kurak dönemi yaşanıyor. Yağış olmadığı için denizdeki su sirkülasyonu da bir hayli azalıyor. İzmir Körfezi'nde sene boyunca devamlı olarak plankton patlaması vardı. Körfezin rengi zaman zaman beyazımtırak, kırmızımtırak oldu. Bunun sebebi bazı dereler üzerinden atık suların arıtılmadan kaçak yapması, denize gitmesidir."















Yorumlar (0)