İzinsiz fotoğraf paylaşımına emsal karar

Sosyal medya platformu üzerinden eski sevgilisinin fotoğrafını paylaşan kişiyle ilişkin alınan beraat kararı Yargıtay'dan geri döndü. Davalının 'kişisel veriyi hukuka aykırı yayma suçunu' oluşturduğuna dair Yüksek Mahkeme hüküm verdi.

GÜNDEM 17.04.2022, 12:04 17.04.2022, 13:34
İzinsiz fotoğraf paylaşımına emsal karar

Belirli bir zaman sevgili olan gençler ayrılık yaşadı. Genç kız, kendisine ait fotoğrafı sosyal medya hesabı olan Twitter’dan paylaştı. Eski erkek arkadaş ise, genç kızın fotoğrafını "Ahh gönlüm kırık ayna’ Ama yaa bu tweett daha neler gorucek:))))) hahah” notuyla beraber ile kendi hesabından yayımladı. Genç kız bu durumu anlayınca eski erkek arkadaşından şikayetçi oldu. Bunun üzerine delikanlı için, Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'Seslerin veya görüntünün ifşa edilmesi suretiyle özel hayatın gizliliğini ihlali' suçuyla dava edildi. Mahkeme verdiği kararda genç kızın fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaştığına vurgu yaparak sanığın masumiyetine karar verdi. Verilen kararı genç kız temyiz edince Yargıtay 12. Ceza Dairesi devreye girdi.

Karar Yargıtay’dan döndü

Yargıtay verdiği kararda, genç kızın kendi hesabından fotoğraf paylaşmasının, başka yerlerde de paylaşılacağı manasına gelmeyeceğini belirterek, "Davacıya ait sosyal medya hesabından kişi tarafından yayınlanan mağdurun çekindiği fotoğrafın, genç kızın başkalarının bilmesini ve görmesini istemeyebileceği için özel hayatına dair görüntü olarak kabul edilemeyeceği anlaşılmaktadır. Verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme veya verme suçuna dair mahkûmiyet hükmünün verilmesi gerekirdi. 'Konusu geçen fotoğrafının herkese açık şekilde sosyal medya hesabından kendine ait sitesinin sayfasında paylaştığını, katılanın herhangi bir kısıtlama yapmaması sebebiyle bu şekilde yayımladığı fotoğrafının başkaları kişiler tarafından paylaşılmasının ve görülmesinden rahatsızlık hissetmeyeceği, bu sebeple konusu geçen fotoğrafın yorum yapılmasının ve paylaşılmasının belirtilen suçu oluşturmayacağı' şeklindeki yeterli ve yasal olmayan sebeplere dayalı biçimde yazılı şekilde beraat hükmü verilmesi, yasaya uyumlu değil aykırıdır. Mahkemede verilen hükmün bozulmasına oy birliğiyle karar verildi." şeklinde ifade edildi.

Yorumlar (0)