İYİ Partili vekilden "Kılıçdaroğlu ve Alevilik" açıklaması!

Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliği hakkında sarf ettiği sözler nedeniyle tepki çeken İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, "Orada sosyolojik tespit yapmıştım. Benim açımdan kimliği kesinlikle sorun değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın süresi sona erdi. Karşısına kim çıkarılırsa o adaya oy vereceğim." dedi.

GÜNDEM 17.07.2022, 10:39 Hakan Öksüz
İYİ Partili vekilden "Kılıçdaroğlu ve Alevilik" açıklaması!

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, Haziran ayında katıldığı bir televizyon programında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Aleviliği ile ilgili kullandığı ifadeler nedeniyle tepki çekmişti. Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliğinin sünni vatandaşlarda endişe yarattığını kaydeden Oral, "Benim açımdan sorun değil ama toplumu tanıyorum. Siyasette hedef kazanmaktır. Seçimi kazanabilecek bir adayla seçime gitmek daha doğrudur." ifadelerini kullanmıştı.

"Orada Türkiye'nin gerçeğinden bahsettim"

Bitlis’in Ahlat ilçesini ziyaret eden ve vatandaşlarla bayramlaşan Oral, Kılıçdaroğlu ile ilgili kullandığı ifadelere açıklık getirdi. Türkiye'nin yüz yıllık bir parlamenter sistem geleneğine sahip olduğunu kaydeden Oral, "Kılıçdaroğlu'nun Aleviliğini gündeme taşıyacak kadar din bilgisi bakımından cahil değilim. Orada Türkiye'nin gerçeğinden bahsettim. Ülkenin yaklaşık yüzde 70'i mütedeyyin vatandaşlardan oluşuyor. Çoğunluğun bu konuda hassasiyete sahip olduğu gerçeğini belirtmek için böyle bir açıklama yaptım." dedi.

"Aday gösterilirse oy vereceğim"

Aday gösterilmesi halinde Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini söyleyen İYİ Partili Halil Oral, "Açıklamam çarpıtıldı. Ben zaten oy vereceğimi beyan ettim. Alevi kimliği, benim açımdan seçilmesi için engel değil. Bunu açıkça belirtmek için o gün kendisinden randevu talep etmiştim. Ordu'da kendisiyle görüşme yaptım. Alevi kardeşlerimizi de istemeden incittim. Üzüntümü Kılıçdaroğlu'na belirttim. O da anlayışla karşıladı. 'Ben sizin iyi niyetinizin farkındayım.' dedi. Bu yanlış anlaşılmayı orada hallettik." ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın süresi sona erdi"

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday gösterilmesi durumunda Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini yineleyen Oral, "Hangi kimlikle doğacağımıza biz karar vermiyoruz. Dolayısıyla başkalarını bu konuda yargılama hakkına sahip değiliz. Ben orada sosyolojik analiz yapmıştım. Gördüğüm gerçekleri anlatmak benim görevimdir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın süresi sona erdi. 6'lı masada buluşan muhalefet liderleri de bunun farkında. Aday gösterdikleri kim olursa olsun desteğimizi vereceğiz. Tek adam rejimini sona erdirmek istiyoruz." diye konuştu.

Yorumlar (0)