İtalyan büyükelçi: Doğu Akdeniz’de Türkiyesiz çözüm olmaz

‘Mavi Vatan’ doktrini ve deniz yetki alanı çalışmalarıyla Akdeniz’den dışlamaya çalışan bölge ülkelerine ağır cevap veren Türkiye’ye destek veren bir açıklama da İtalya’dan geldi.  İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Gaiani, bölgede ‘Türkiyesiz çözüm olmaz’ dedi.

GÜNDEM 12.03.2021, 11:19 12.03.2021, 17:20
İtalyan büyükelçi: Doğu Akdeniz’de Türkiyesiz çözüm olmaz

Türkiye’nin dış politikasında, son yıllarda çözümü yılan hikâyesine dönen bir diğer konu ise Doğu Akdeniz oldu. ‘Mavi Vatan’ doktrini ile kendisini Akdeniz’den soyutlamaya çalışan bölge ülkelerine ağır cevap veren Türkiye’ye bir destek de İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani’den geldi. İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, bölgede Türkiye'nin katılımı olmadan sürdürülebilir bir çözümün sağlanamayacağını söyledi.

Mısır ve İsrail’de önemli gelişmeler oldu

Diplomatik olarak iplerin neredeyse tamamen kopma noktasına geldiği Mısır’dan Türkiye'nin yetki alanlarına saygı duyulacağı açıklaması geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu partisinin düzenlediği bir organizasyonda, Doğu Akdeniz konusunda Türkiye ile görüştükleri ifade etmişti.

Tutum değişikliğine İtalya da katıldı

Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyesi gazetecilerin katıldığı bir toplantıda açıklamalar yapan İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki varlığına yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Gaiani, Doğu Akdeniz’de önemli enerji kaynakları bulunduğuna inandıklarını dile getirerek, “En uzun kıyı şeridine sahip Türkiye’nin, bu bölgenin bir parçası olduğuna güçlü şekilde inanıyoruz. Türkiye'nin adil katılımı olmadan bu bölgede sürdürülebilir bir çözüme ulaşılamayacağını düşünüyorum” dedi.

‘Türkiye-Mısır gelişmesinden memnunum’

Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin olumlu yönde geliştiğini görmekten çok memnun olduğunu vurgulayan Gaiani, “Bu ülkeler hem Akdeniz'de çok önemli ortaklardır hem de bölgedeki ilgili aktörlerdir” diye konuştu.


 

Yorumlar (0)