İtalya Başbakanı'ndan Türkiye'ye kritik ziyaret!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile görüşecek. Görüşmenin ana gündem maddesi Libya olacak.

GÜNDEM 10.01.2020, 16:07 10.01.2020, 17:56
İtalya Başbakanı'ndan Türkiye'ye kritik ziyaret!

Türkiye'den son dönemde yoğun bir diplomasi trafiği yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile görüşmede bulunacak.

13 Ocak günü gerçekleştirilmesi planlanan görüşmede, Libya’daki son durum ile Türkiye ve Rusya'nın yaptığı ateşkes çağrısının ele alınması planlanıyor.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, geçtiğimiz gün Roma'da General Halife Hafter ile görüşmüştü. Görüşmenin ardından İtalya makamlarından resmi bir açıklama gelmemişti. 

Ulusal Mutabakat Hükümeti lideri Fayiz es-Serrac'ın da Conte ile görüşmesi planlanmış fakat söz konusu görüşme Sarrac tarafından iptal edilmişti.

İtalya'dan Libya toplantısına tepki gelmişti

Fransa, Yunanistan, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Mısır ve İtalya dışişleri bakanları, 8 Ocak günü Mısır'ın başkenti Kahire'de Libya gündemiyle toplanmıştı.

İtalyan medyasında yer alan haberlerde, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio’nun "çok dengesiz" olarak nitelendirdiği sonuç bildirisini imzalamadığı bildirilmişti. Aynı zamanda Di Maio, toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısına katılmamıştı.

Bakan Luigi Di Maio, mevkidaşlarının Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac'a karşı sert tavırlarını yumuşatmaları gerektiğini kaydetmişti. 

Toplantıda Berlin Süreci'ni vurgulayan Luigi Di Maio,  dengelerin kurulmasının şart olduğunu söyleyerek, taraflara itidalli olmaları yönünde çağrıda bulunmuştu. 

İtalya Dışişleri Bakanlığından toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, "İtalya, her türlü dış müdahaleye karşı. Ateşkes en kısa sürede sağlanmalı ve Berlin konferansı için bir tarih belirlenmelidir." ifadeleri kullanılmıştı.

Yorumlar (0)