İsveç'ten NATO üyeliği için kritik Türkiye kararı!

İsveç, NATO’ya üyelik konusunu görüşmek için diplomatların yer aldığı bir heyeti Türkiye'ye gönderme kararı aldığını duyurdu. 

GÜNDEM 16.05.2022, 08:26 16.05.2022, 08:41
İsveç'ten NATO üyeliği için kritik Türkiye kararı!

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaştan sonra İsveç ve Finlandiya’nın NATO'ya üye olma arzusu biraz daha arttı.

İsveç, Türkiye’yi ikna etmek istiyor

İki ülkenin, PKK terör örgütüne yönelik desteği sebebiyle Türkiye, en üst makamdan NATO’ya üyeliklerine soğuk bakıldığını net bir şekilde dile getirdi.

Bu konuda Türkiye'nin ikna edilmesi amacıyla diplomasi trafiği yoğunlaştı.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, diplomatların yer alacağı bir heyetin Türkiye'ye gideceğini açıklarken, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti'sinin, İsveç’in NATO üyeliğine başvurması konusundaki kararını değerlendirmek amacıyla yakın bir dönemde bir heyeti Ankara'ya göndereceği aktarıldı.

İsveç'in NATO üyeliğine karşı Rusya'nın tepkisini de ele alan Linde, ''Rusya, hava sahamızı ihlal etti, Nazi olduğumuza yönelik dezenformasyon kampanyaları gerçekleştirdiler. Siber saldırılarda artış olacak ve sınırımızda bir hareketlilik meydana gelecektir.'' sözlerini kullandı.

İsveç, NATO’ya girme kararı almıştı

Sosyal Demokrat Parti'nin dünkü toplantısının ardından NATO'ya üyelik için başvuru yapılması yönünde karar verilmişti. Bu kararla beraber sağ partilerin de desteği ile birlikte İsveç'in NATO’ya başvurusuna kesin olarak bakılıyor.

Türkiye tavrını gösterdi

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'nda, Linde ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç’in PKK terör örgütüne açık bir şekilde destek verdiğine dikkat çekerek, "Bu durum, halkımızın hissiyatını olumsuz anlamda etkiliyor, bütün uyarılarımıza rağmen ve gözümüzün önünde… Bu sebeple müttefik olacak bir devlet, PKK/YPG'ye, her gün polisimizi, askerlerimizi, sivillerimizi şehit eden bir terör örgütüne açık bir şekilde destek vermemeleri lazım." sözlerine yer vermişti.

Yorumlar (0)