İsveç Başbakanı: Türk tarafını ilk defa böyle gördük

Türkiye ile imzalanan mutabakat kapsamında terör yasasını hazırladıklarını kaydeden İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, "Türk tarafını ilk defa memnuniyetini açık şekilde ifade ederken gördük, görüşme çok iyiydi. Terör yasası, 2023'ün başında çıkar ve yazdan önce büyük ihtimalle uygulanmaya başlanır." dedi.

GÜNDEM 30.11.2022, 09:19 30.11.2022, 17:22 Hakan Öksüz
İsveç Başbakanı: Türk tarafını ilk defa böyle gördük

Muhtemel bir Rus işgaline karşı önlem olarak NATO'ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandiya, Türkiye engeliyle karşılaştı. PKK ve FETÖ gibi terör örgütü üyelerinin İsveç ile Finlandiya'ya sığındığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ülkelerin teröristleri teslim etmediği sürece NATO'ya girişlerinin Türkiye tarafından engelleneceğini söyledi. 

Haziran ayında yapılan NATO Liderler Zirvesi'nde Üçlü Muhtıra imzalandı, taraflar anlaştı. İsveç ve Finlandiya, Türkiye'nin bu konudaki taleplerini yerine getireceklerini sözünü verdi. NATO'ya girmek isteyen iki ülke, söz konusu mutabakat kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. 

Kristersson: "İlk kez memnuniyetlerini açıkça gösterdiler"

Ülkesinin resmi haber ajansına konuşan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, tarafların katılımıyla Stockholm'de yapılan ikinci ortak mekanizma toplantısı hakkında konuştu. Toplantının son derece olumlu geçtiğini kaydeden Kristersson, "İlk defa Türk tarafının gidişattan memnun olduğunu gördük. Bunu açıkça ifade ettiler." ifadelerini kullandı.

"Yazdan önce uygulanmaya başlanır"

Türkiye'nin talep ettiği terör yasasının ne zaman çıkacağına ilişkin sorulara yanıt veren Kristersson, "2023'ün başında çıkacak. Bu yasa, terör örgütlerine katılımı engelleyecek ve yaz aylarından önce uygulanmaya başlanacak. Türkiye ile vardığımız anlaşmaya harfiyen uyuyoruz. Görüşme olumlu geçse de NATO üyeliğimize ne zaman onay verecekleri hakkında bir fikrim yok." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkelerin dışişleri bakanları Bükreş'te buluştu

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında ülkelerin dışişleri bakanları Bükreş'te bir araya geldi. İsveç ve Finlandiyalı mevkidaşları ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Beklentilerimizi aktardık ve şimdiye kadar atılan adımları değerlendirdik." dedi. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström da görüşmenin son derece verimli geçtiğini vurguladı.

Yorumlar (0)