İstinaf, Osman Kavala'nın beraatini bozdu!

İstinaf mahkemesi, Gezi Parkı olayları ile ilgili görülen davada, aralarında Osman Kavala'nın da olduğu 9 kişi hakkında verilen beraat kararını bozdu.

GÜNDEM 22.01.2021, 16:56 24.01.2021, 09:22
İstinaf, Osman Kavala'nın beraatini bozdu!

Gezi Parkı olayları ile ilgili davada İstanbul 30. ACM (Ağır Ceza Mahkemesi) tarafından verilen kararı istinaf başvuruları sebebiyle inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Anadolu Kültür Anonim Şirketi'nin yönetim kurulu başkanlığını yapan Osman Kavala'nın da aralarında olduğu 9 sanık ile ilgili verilen beraatları bozdu.

3. Ceza dairesi, sanıklar Osman Kavala, Ali Hakan Altınay, Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi ve Yiğit Aksakoğlu için verilen beraat kararları ile ilgili kararın bozulmasına hükmetti.

3. Ceza Dairesi, dava dosyasına yeniden bakılması ve hüküm verilmesi için ilk derece mahkemesine gönderilmesi kararını aldı.

Osman Kavala neden tutuklandı?

Gezi Parkı davasını gören İstanbul 30. ACM, Osman Kavala ile birlikte 8 sanık hakkında 20 Şubat 2020 tarihinde beraat kararı vermişti.

Savcı 9 sanık hakkında hazırladığı iddianamede şu suçları isnat ediyordu:

- Cebir ve şiddet yoluyla T.C. hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs ya da hükümetin görevini yapmasına kısmen ya da tamamen engelleme girişimi
- Ağırlaştırılmış yaralama
- Kasten yaralama
- Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet
- Nitelik yağma
- Mala zarar verme
- İzinsiz olarak tehlikeli maddelerin bulundurulması ya da el değiştirilmesi.

İstanbul 30. ACM, sanıkların, yüklenen suçları işlediğine dair hukuka uygun yeterli somut delil bulunmadığı gerekçesiyle tümünün beraatine hükmetmişti.

İstanbul 30. ACM'nin firari durumda olan, dosyalarının ayrılmasına karar veren ve ardından haklarındaki yakalama kararlarını kaldıran sanıklar ise şunlardı:

- Can Dündar
- Mehmet Ali Alabora
- Ayşe Pınar Alabora

- Gökçe Tüylüoğlu
- Hanzade Hikmet Germiyanoğlu
- Handan Meltem Arıkan
- İnanç Ekmekçi

Yorumlar (0)