İstifa kararını duyurdu: "Her yıl seçim yapmak sorumsuzluktur"

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, "Oylamaya gitmek demokrasinin gereğidir ancak her yıl insanları sandığa götürmek sorumsuzluktur." dedi ve görevinden istifa edeceğini duyurdu.

GÜNDEM 20.08.2019, 17:24 20.08.2019, 17:46
İstifa kararını duyurdu: "Her yıl seçim yapmak sorumsuzluktur"

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, 5 Yıldız Hareketi ve Lig Partisi'nin oluşturduğu koalisyon hükümetinin sona erdiğini belirterek, "Konuşmamın ardından istifamı sunmak üzere Cumhurbaşkanı'na gideceğim." ifadelerini kulandı.

Lig Partisi lideri aynı zamanda Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini'nin ay başında, koalisyon ortağı M5S'in her şeye "hayır" dediğini iddia ederek çıkardığı kriz ve devamında hükümet için güvenoyu talep etmesinden sonra Başbakan Conte, bugün Senato Genel Kuruluna hitap etti. 

Conte'nin hitabından önce kriz çıkaran Salvini'nin de hükümet sırasında Conte'nin yanına oturması dikkatlerden kaçmadı.

Bir yılı aşkın süredir görevde olan hükümetlerinin önemli ve büyük işler yaptığını kaydeden Conte, içinde bulundukları krizden kabinede içişleri bakanlığı görevini yürüten Lig lideri Salvini'yi sorumlu tuttu. 

Conte, yanı başında oturan Salvini'ye yüklenerek, "İçişleri Bakanı, kendisinin ve partisinin çıkarlarını izlemeyi tercih etmiştir." ifadelerini kullandı.

"İNSANLARI HER YIL SANDIĞA GÖTÜRMEK SORUMSUZLUKTUR"

Başbakan Conte, "Oylamaya gitmek demokrasinin gereğidir ancak her yıl insanları sandığa götürmek sorumsuzluktur." dedi. 

Salvini'nin hükümetlerini, sürekli "hayır" diyen hükümet olarak yansıtmasına da tepki gösteren Conte, "Hükümet için hem güvenoyu istemek hem de bakanlık görevinde kalmayı açıklamak zor." değerlendirmesini yaptı.

Conte'nin konuşması defalarca M5S senatörlerinin alkışlarıyla kesildi. 

Senato'daki konuşmalarından sonra Başbakan Conte'nin Cumhurbaşkanı Mattarella'ya istifasını vermesi ve Mattarella'nın da parlamentoda siyasi istişareleri başlatması bekleniyor.

Yorumlar (0)