İşte Türkiye'de seyahat kısıtlamasına ilişkin tüm ayrıntılar...

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele dâhilinde 30 büyükşehre seyahat kısıtlaması getirildi. İşte konuya ilişkin merak edilen tüm detaylar…

GÜNDEM 29.03.2020, 09:35 29.03.2020, 09:41
İşte Türkiye'de seyahat kısıtlamasına ilişkin tüm ayrıntılar...

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle şu ana kadar 108 kişi hayatını kaybetti. Tespit edilen vaka sayısı ise 7 bin 402 olarak açıklandı.

Koronavirüs ile mücadele devam ederken, 30 büyükşehre seyahat kısıtlaması getirildi. 

Şehirlerarası otobüsle yolculuk nasıl olacak?

Öncelikle vatandaşların bulundukları şehirde kalmaları sağlanacak. Fakat tedavi ihtiyaçları sebebiyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları ölen veya ağır hastalığa sahip olan kişilerin şehirlerarası yolculuk yapmaları valilik izniyle gerçekleşebilecek. 

Son 15 gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yere sahip olmayan, kısa süreli ziyaret veya başka sebeplerle bulunduğu kentten ayrılmaları zorunlu olan kişilerin şehirlerarası yolculuk yapmalarına valilik izniyle müsaade edilecek.

Şehirlerarası seyahat etmesi zorunlu olanların, vali/kaymakamların koordinesinde kurulacak Seyahat İzin Kurulu’na başvuruda bulunmaları gerekli olacak. İsteği uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergâhı ve süresini içerecek şekilde seyahat izin belgesi verilecek. 

Seyahat İzin Kurulu tarafından şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi verilenlerin yaptıkları başvurular dikkate alınarak otobüs seferi planlaması gerçekleştirilecek ve ilgililere haber verilecek. 

Seyahat başında ve sonunda sağlık kontrolleri gerçekleştirilecek. Otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları kurulacak.

Otobüsle seyahat edecek vatandaşların listesi, telefonları ve gidecekleri yerlerdeki adresleri, Seyahat İzin Kurulu tarafından gidilecek ildeki valiliğe iletilecek. 

Yolculara il girişlerinde sağlık kontrollü yapılacak. Karantina altına alınmasını gerektirecek bir durum söz konusu olan kişiler 14 gün boyunca karantinada tutulacak. Karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün boyunca gözlem altında kalmaları gerekenlerin de evlerinde kalmaları bildirilecek ve kurallara uyulup uyulmadığı sık sık kontrol edilecek.

Otogarlarda görev yürüten tüm personele de belirli aralıklarla sağlık kontrolü uygulanacak.

Seyahat belgesi ile yolculuğuna müsaade edilen şehirlerarası otobüsler, yalnızca güzergâhta bulunan il otogarlarında duracak, burada da kapasitelerinde boşluk olması halinde yolcu alabilecek.

Otobüs firmalarının şehir içi ikram servislerine yasak getirilecek. Şehirlerarası otobüslerin güzergâhlarında mola verdikleri yerler, sağlık bilgisi kuralları bakımından kontrol edilecek. 

Özel araçlarla yolculuk nasıl olacak?

Özel araçla yolculuk yapanlar da kontrollü seyahat edecek. Özel araçları ile 30 şehirde şehirlerarası seyahat edenler için bilinmesi gerekenler şöyle:

Şehir giriş ve çıkışlarında kontrol noktaları kurulacak. Özel araçları ile seyahat eden kişilere kontrol noktalarında "yolculuğun sebebi" sorulacak.

Zorunlu ve makul bir nedene sahip olmayan kişiler, illere alınmayacak veya ilden çıkışlarına müsaade edilmeyecek.

Zorunlu ve makul sebep gösterenler de sağlık kontrolünden geçirilecek, yeni tip koronavirüs (Covid-19) semptomları göstermesi halinde zorunlu 14 günlük karantinaya alınacak. Yolcuların bilgileri de gidecekleri illere aktarılacak ve takip edilmesi sağlanacak.

Uçakla yolculuk nasıl olacak?

İçişleri Bakanlığı tarafından dün 81 il valiliğine gönderilen yeni genelgede, bugün saat 06.00’dan itibaren "Seyahat İzin Belgesi"ne sahip olmayanlar havayolu ile seyahat edemeyecek.

Yorumlar (0)