İşte su altındaki fay hattı

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin Hatay'ın kıyı şeridinde sebep olduğu tahribat, su altı kameralarıyla kayda alındı.

GÜNDEM 29.03.2023, 19:41
İşte su altındaki fay hattı

Görüntü yönetmeni ve su altı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan ve ekibi, depremlerin kıyı şeridindeki etkilerini gözlemlemek amacıyla Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığının verdiği destekle başlattığı faaliyetleri sürdürdü.

Daha evvel, Yayladağı ilçesindeki Kel Dağı bölgesinde gerçekleştirdikleri dalışla su altı mağarası olan 'Büyük Mağara'nın depremlerde hasar görmediğini görüntüleyen ekibin bir sonraki durakları İskenderun, Arsuz ve Samandağ ilçeleri oldu.

Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, DEGAK (Dalış Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma) timleri ile Keldağ Dalış Merkezi eğitmeni Mahmut İğde'nin de bulunduğu ekip, depremin izlerini gözlemlemek için Samandağ açıklarından başlayarak İskenderun Körfezi'ne değin pek çok noktada dalış gerçekleştirdi.



Fayın su altındaki izleri kaydedildi

Kıyı şeridinde pek çok alandan kopan kaya parçalarını tespit eden Ceylan ve beraberindekiler, depremlerin ardından yerle bir olan Arsuz Oteli'nin kıyısında bulunan dere yatağında fay hattının meydana getirdiği tahribatı da kayda aldı.

Ekibin, İskenderun'daki su altı çekimleri esnasında da balıkçı barınağının büyük bölümü çöken ve parçalanan mendireği görüntülendi. Ekip, İskenderun Limanı'nda ise kıyı şeridinin bazı kısımlarının yaklaşık olarak bir metre çöktüğünü saptadı.



"Depremler su altını da bir hayli etkilemiş"

Ceylan, basın mensuplarına, böyle bir ekiple faaliyet yürütmekten dolayı mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığına katkılarından ötürü teşekkürlerini ileten Ceylan, "Denizde meydana gelen tahribat, karadaki kadar değil fakat depremler su altını da bir hayli etkilemiş." diye konuştu.

Dalış eğitmeni İğde ise depremin su altındaki etkilerini kaydetmek için dalış gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Bu dalışlarda Kel Dağı'nda hiçbir olumsuzluğa denk gelmedik fakat İskenderun ve Arsuz bölgelerinde afetin su altındaki izleri bir hayli fazlaydı. İskenderun Balıkçı Barınağı ve kıyının depremde yaklaşık olarak bir metre kadar çöktüğünü görüntüledik." dedi.

İğde, depremin yaralarının bir an evvel sarılmasının akabinde il turizmine katkı sunmak için faaliyetlere devam edeceklerini de sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)