İşte Kız Kulesi'nin restorasyonunda son durum...

Kız kulesinde kubbe ahşap imalatları bitirildi, kubbe görüntüsü aslına uygun bir şekilde tekrar ortaya çıkartıldı. Kaplama ve sonlandırma aşamasında ise sona geçildi.

GÜNDEM 16.03.2023, 17:09 17.03.2023, 17:44
İşte Kız Kulesi'nin restorasyonunda son durum...

Yapımı milattan önce 410'lu senelere dek giden Kız Kulesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçtiğimiz sene uluslararası restorasyon ilkeleri ve oluşturulmuş olan bilim kurulu rehberliğinden başlatılmış olan çalışmalar sürüyor.

Ahşap kule tekrar yapılıp yerine koyulunca restorasyon tamamlanacak

Tarihi yapının restorasyonu II. Mahmud döneminde ahşap kulesinin tekrar yapılıp yerine koyulması sonrasında tamamlanmış olacak.

Kız Kulesi restorasyonu danışma kurulunda Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı ve Mimar Han Tümertekin bulunuyor. Bununla beraber çalışmalarda Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve İTÜ'nün uzmanlıklarından faydalanılıyor.

Tarihte Kız kulesi ilk defa 1454 senesinde İstanbul'un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmet tarafından tahkim edildi. 1509 senesinde gerçekleşen ve küçük kıyamet olarak bilinen depremde Kız Kulesi hasar aldı ve onarımı ise Yavuz Sultan Selim döneminde oldu. 1690'da yaşanan depremin ardından kulede onarım ve tamir gerçekleştirildi.

Kulede 1721 senesinde fener inşa edildi. Fenerde yağ kandilinin rüzgarın etkisiyle beraber tutuşması sonrasında çıkan yangında ahşap yapı yandı. 1725 senesinde şehrin baş mimarı Damat İbrahim Paşa kapsamlı bir onarım çalışması yaptı.

20. yüzyılda kulede otomatik ışık sistemine geçildi

1774-1776 ve 1779-1803 senelerinde de çeşitli restorasyon ve bakımlardan geçen kule, Osmanlı döneminde en büyük onarımını II. Mahmud 1832-1833 senelerinde gerçekleştirdi. 1920-1932 senelerindeyse kulede otomatik ışık sistemine geçiş yapıldı.

İkinci Dünya Savaşı döneminde kulede yenileme çalışmaları gerçekleştirildi. Kulenin çürüyen ahşap kısımları tamir edildi. Kimi bölümler betonarmeye çevrildi. 1943 senesinde çevresine büyük kayalar dahil edilerek kulenin kayması önlendi. 1965 senesindeyse binadaki sarnıç tadilatların ardından betonarme dökümlere kapatıldı.

Kulede 1999-2000 senelerinde 1944 onarımıyla yapılmış olan bütün ilaveler söküldü. Sökümün ardından yapının yıllarca kapalı kalan mimari özelliklerinin de bir kısmı açığa çıktı. Marmara depreminin ardından da kule çelik kuşakla güçlendirildi.

Son olarak ise Bakanlık'ın yürüttüğü çalışmalarda yapımında özgün malzeme olarak ahşabın kullanıldığı kulede, farklı statik hesaplamalara göre kullanılan beton, çimento ve inşaat demiri gibi uygun olmayan malzemeler arındırılıyor.

Yorumlar (0)