İşte İnsan Hakları Eylem Planı ile yapılacak olan değişiklikler…

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan İnsan Hakları Eylem Planı hukuk başta olmak üzere birçok kategoride yapılacak iyileştirmeleri içeriyor. İşte İnsan Hakları Eylem Planı ile yapılacak olan yenilikler…

GÜNDEM 02.03.2021, 17:22
İşte İnsan Hakları Eylem Planı ile yapılacak olan değişiklikler…

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı açıklandı. İçerisinde 9 amaç ve 50 hedef bulunan plana göre artık tek taraflı ısrarlı takip ayrı bir suç olarak düzenlenecek. Çalışanlar ve öğrencilerin kendi dini bayramlarında izinli olmaları sağlanacak. Katalog suçlar içinse somut delil şartı aranacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün kamuoyuna Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı’nı duyurdu.

Çok uzun bir süre emek verilen bir çalışma yapıldığını kaydeden Erdoğan, hazırlanan planın reform ve değişim iradelerinin sürdüğünün bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Önce hazırlanan 11 temel ilkeyi sıralayan Erdoğan, ardından ise bu ilkelerin detaylarını ve amaçlarını paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

“Seçim mevzuatı ve siyasi partilerde değişiklik yapmak için kapsamlı bir çalışma başlatıyoruz”

“Hedefimiz, insan haklarına dayalı bir hukuk devleti anlayışını güçlendirmektir. Mevzuatı ve uygulamayı bu düzeyde düzenli olarak gözden geçirip gerekli olan bütün tedbirleri alacağız.

Bu amaç başlığı altında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru sisteminin etkinliğini artırmayı amaçlıyoruz. Demokratik katılımı güçlendirmek amacıyla, seçim mevzuatı ve siyasi partilerde değişiklik yapmak üzere detaylı çalışmalar başlatıyoruz. İnsan hakları kurumlarının etkinliğini arttırıp Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kararlarını kamuoyunun erişimine açıyoruz.”

“Ceza İnfaz Kurumları İnsan Hakları İzleme Komisyonu kurulacak”

“Vatandaşlarımızın taleplerini çok daha hızlı bir şekilde sonuçlandırıp hukuki sorunlarını en şeffaf şekilde çözecek adımları atıyoruz. Bu çerçevede İnsan Hakları Tazminat Komisyonu, Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya gerek kalmadan, uzun yargılama zararlarını karşılayacak. Bununla beraber, ceza infaz kurumları insan hakları odaklı takip ve denetim için, üniversite ve STK’lardan temsilcilerin de katılımıyla bağımsız bir ‘Ceza İnfaz Kurumları İnsan Hakları İzleme Komisyonu’ kuracağız.”

“Avukatlardan alınan vergiyi düşürüyoruz”

“Maddi durumu yetmeyen avukatlardan hizmet için alınan vergi oranını düşürüyoruz. Kamu avukatlarının özlük haklarını düzenliyor ve çalışma esaslarını iyileştiriyoruz. İcra, dava ve noter harç masraflarını sadeleştiriyoruz. Adli yardıma elektronik ortamda başvurulmasının önünü açıyoruz.

“Otelde gece yarısı gözaltına alma işlemi son bulacak”

“Sulh ceza hakimliklerince tutuklama kararlarına karşı dikey bir itiraz usulü getiriyoruz. Vatandaşımızın sırf ifade almaya dair kararları yüzünden özgürlüklerinden mahrum kalmalarını istemeyiz. Mesai saati dışında gözaltına alınma, otelde gece yarısı gözaltına alınma gibi uygulamaları sonlandırıyoruz. İfade alma işlemi 24 saat gerçekleştirilecek. Mazereti olmadan duruşmaya gelinmediği durumda davanın düşürülmesine dair düzenleme yapacağız.”

“Çocuk mahkemelerinde hakimlerin, savcıların, avukatların cübbesiz katılmasına olanak sağlıyoruz”

“Hazırladığımız planı bir başka amacı sosyal refahı yükseltip kırılgan kesimin korunmasına imkan sağlamak. Çocuklarımızı siber zorbalığa karşı en üst düzeyde koruyoruz. Çocuk mahkemelerinde duruşma salonlarını çocukların dostu olacak şekilde tasarlayıp, duruşmalara savcı, hakim ve avukatların cübbe giymeden katılmasına olanak sağlıyoruz.”

“Hayvanları can gören bir anlayışla mevzuatı değiştiriyoruz”

“İnsan ticaretine dair ceza ve suçları tekrar ele alıyoruz. Toplumsal olarak refahın güçlendirilmesine dair sağlıklı ve yaşanılabilir çevrenin korunma oldukça önemli. Doğanın, çevrenin ormanların korunmasına dair iletişim kampanyalarımızı sürdürüyoruz. Hayvanları bir mal olarak değil, can olarak gören bir anlayış çerçevesinde mevzuat değişikliği gerçekleştiriyoruz.

Uyuşturucu ile mücadeleyi sürdürüyoruz. AMATEM’lerin sayısını arttırıyoruz. Uyuşturucu kullanımından ilk defa denetimli serbestlik alanlarının 5 sene süreyle bağımlılık takip modelini kuruyoruz.”

Yorumlar (0)