İşte dünyanın tartıştığı o harita!

Türkiye ve Libya'nın karşılıklı imzaladığı Doğu Akdeniz’de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen haritanın detayları, hükümetin anlaşmayı TBMM’ye taşımasıyla gün yüzüne çıktı. Yunanistan’ın Libya’ya nota verdiği, AB’nin "açıklayın" dediği, İsrail'in "kaygıyla izliyoruz" çıkışı yaptığı anlaşma, Yunanistan’ın Girit Adası’nın güneydoğusunda Türkiye ile Libya arasında 18.6 millik bir deniz sınırı oluşturuyor.

GÜNDEM 06.12.2019, 09:17
İşte dünyanın tartıştığı o harita!

Libya ile imzaladığı “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” ile Doğu Akdeniz’deki hukuki ve siyasi argümanlarına bir yenisini daha ekleyen Ankara, dün anlaşmayı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) onayına sundu.

Böylece başta komşular ve Avrupa Birliğinin “Metni açıklayın” dediği anlaşmanın ayrıntıları da ortaya çıktı. Türkiye’de alınan onayın ardından Ankara, anlaşmayla ilgili Birleşmiş Milletler’e (BM) bildirimde bulunacak. Diğer taraftan Libya UMH (Ulusal Mutabakat Hükümeti) de anlaşmayı onayladı.

İki ülke arasında 18.6 millik sınır

Hürriyet gazetesinden Sevil Erkuş'un haberine göre anlaşma metninde, Libya ile Türkiye arasında 18.6 millik (29.9 km) bir sınır çizgisiyle kıta sahanlığı (KS) ve münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırları oluşturuldu. Libya mutabakatı, Türkiye’nin KKTC ile 2011 yılında imzaladığı Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması’ndan sonra bölgede yaptığı ikinci deniz yetki sınırlandırma anlaşması. Fakat Türkiye, Akdeniz’de henüz MEB (münhasır ekonomik bölge) ilan etmedi. MEB (münhasır ekonomik bölge) sınırları balıkçılık sektörünü içerdiği için ilgili kurumlar arasında çalışmaların devam ettiği ifade ediliyor.

Yorumlar (0)