İşte adım adım normalleşme planı: "Bayrama bir müjde için çok erken"

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında "normale dönüş planı" veya "normale dönüşün yol haritası" çalışmalarında sona gelindi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Bayrama bir müjde, hediye için çok erken. Üç dört hafta var. Ülke olarak virüsle mücadelede bir özgüven yakaladık. Vatandaşla bir ahenk var. Bunu bozmadan devam etmek istiyoruz." dedi. 

GÜNDEM 29.04.2020, 09:37 29.04.2020, 09:42
İşte adım adım normalleşme planı: "Bayrama bir müjde için çok erken"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay koordinasyonunda yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında hazırlanacak normalleşme planı, Ramazan Bayramı'na kadar duyurulacak.

Kazanımları kaybetmeden normale dönülmesi gerektiğine dikkat çeken Oktay, plan hayata geçirildiği zaman sağlık ve sosyal mesafeye ilişkin tüm kuralların yine her sektörde ve her yerde uygulanacağını kaydetti. 

"Amacımız, ülkeyi yavaş yavaş normale geçirmek"

Oktay, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelenin başarılı bir şekilde sürdüğünü belirterek, "İniş süreci başladı. Arzumuz, mayıs ayı içinde daha da dikkat çekici bir noktaya gelmesi. Amacımız, mücadelede elde ettiğimiz kazanımları kaybetmeden, ülkeyi yavaş yavaş normale geçirmek. Tüm sektörleri, kamu ve özeli yavaş yavaş, kademeli olarak açma sürecine gireceğiz. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun görüşlerini dikkate alarak, bütüncül bir yaklaşımla çalışıyoruz. Sona gelindi. Yol haritasını aşamalar olarak düşünmemek gerek. Dinamik bir süreç olarak tanımlamalıyız." ifadelerini kullandı.

"Hijyen, maske ve sosyal mesafe kuralları sürecek"

Tüm verilerin her gün değerlendirileceğini aktaran Oktay, "Her sektör, her işletme, her işyeri genel kurallara uyacak. 'Virüsten önceki normale ya da her şey bitti normale dönüyoruz' değil. Hijyen, maske ve sosyal mesafe kuralları sürecek. Hizmet alan da hizmet veren de dikkat edecek. Kurallara uyulup uyulmadığı konusunda sıkı bir denetim yapılacak." dedi. 

"Apar topar değil şimdiden şartlar belirleniyor"

Oktay, çalışmalarında her türlü senaryoya göre hazırlık yaptıklarını ifade ederek, "Süreç bitmedi, kimse virüs bitti demiyor. Her olasılığa hazırız. Mesela normale dönüş planı hayata geçtikten sonra, olası bir yerde virüs tespit edilmesi durumunda nasıl hareket edileceğine ilişkin protokoller hazırlanıyor. Böylece ilgili tüm kurumlar, böyle bir durumda ne yapılacağını biliyor olacak. Panikle, apar topar değil şimdiden şartlar belirleniyor. Bunlar rehber haline getirilerek ilgililere verilecek." diye konuştu. 

"Bayrama bir müjde, hediye için çok erken"

Kazanımları kaybetmeden normale dönmeyi umduğunu kaydeden Oktay, "Bayrama bir müjde, hediye için çok erken. Üç dört hafta var. Ülke olarak virüsle mücadelede bir özgüven yakaladık. Vatandaşla bir ahenk var. Bunu bozmadan devam etmek istiyoruz. Ekonomiyi de bir yandan canlandırmak istiyoruz. İnşallah kazanımları kaybetmeden Türkiye'yi hep birlikte normale döndürürüz." ifadelerini kullandı. 

Normalleşmeden öncelik turizme verilecek

Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısında görüşülen normalleşme takvimine ilişkin detaylar, Hürriyet gazetesinden Erdinç Çelikkan'ın haberinde yer aldı. 

Ramazan Bayramı'nın ardından uygulanmaya başlayacak planın ilk aşamasındaki uyum oranları ve vakaların seyri göz önünde bulundurularak,  takvimin ikinci aşamasında normalleşme adımları genişletilecek. Amaca ulaşılamaması haline takvim ve hedefler değiştirilecek. 

Normalleşmede öncelik turizme verilecek. İlk olarak "korunaklı" oteller açılacak.

Yaz aylarında telafi eğitimleri yapılabilir

Okullarda ise uzaktan eğitimin Mayıs ayı sonuna kadar uzatılacağı tahmin ediliyor. Okullar, sonbahar döneminde (eylül sonu-ekim başı) örgün eğitime başlayacak. Özellikle ortaokul ve liselere yönelik bazı branşlarda yaz aylarında telafi eğitimlerinin gerçekleştirilebileceği değerlendiriliyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) düzenleyeceği sınavların yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının seyrine göre Kurban Bayramı’nın ardından Temmuz sonu veya Ağustos başında yine sosyal mesafeye ve önlemlere uyularak yapılması planlanıyor.

Bayramın ilk günü sokağa çıkma yasağı olabilir

Türkiye genelinde bayram namazı kılınmaması ve 30 büyükşehir ile Zonguldak'ta bayramın ilk günü olan 24 Mayıs'ta sokağa çıkmanın kısıtlanması da masada. Bayramın son iki günü yasağın devam edip etmeyeceği de konuşuluyor. 

AVM'ler açılacak mı?

Alışveriş merkezlerinin vaka sayısının az olduğu kentlerden başlanarak açılması olasılığı tartışılıyor. Alışveriş merkezleri açılsa da " sinema salonları, yemek katı, spor merkezleri, eğlence alanları ve çocuk oyun alanları" gibi kalabalık ortak kullanım alanları ilk olarak hizmet sunamayacak.

Konser ve tiyatro gibi etkinlikler yapılmayacak

Ağustos ayının sonuna kadar yerel yönetimler tarafından düzenlenen tiyatro, konser, sinema gösterimi ve şenlik gibi etkinlikler de gerçekleştirilmeyecek. 

Kafe ve kuaför gibi yerler dönüşümlü olarak çalışabilir

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının seyrine göre kafe, restoran, kuaför ve berber gibi yerlerin belli saatlerde, dönüşümlü olarak hijyen kurallarına ve sosyal mesafeye uygun olarak açılması da değerlendiriliyor.

Şehirlerarası ulaşım ne zaman başlayacak?

Şehirlerarası otobüs ve tren seferlerinin kademeli olarak başlatılacağı ifade ediliyor. Yurtiçi uçuşların da Ramazan Bayramı'nın ardından dar kapsamlı başlatılması, yurt dışı uçuşların da belirli bir süre daha gerçekleştirilmemesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın koordinasyonunda hazırlanacak olan normalleşme planı, Ramazan Bayramı'na kadar duyurulacak.

Yorumlar (0)