İşte 4 aşamalı normalleşme: Sinema ve tiyatroya ne zaman gidilebilecek?

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında değerlendirilen 4 aşamalı normalleşme planına göre sinema ve tiyatro gibi etkinliklerin Temmuz ayında başlayacağı öngörülüyor. Ağustos ayında açık hava konserleri ile tiyatro gibi toplu etkinliklere sayı kısıtlaması ile müsaade edilmesi de planlar arasında yer alıyor. 

GÜNDEM 07.05.2020, 09:36 07.05.2020, 09:40
İşte 4 aşamalı normalleşme: Sinema ve tiyatroya ne zaman gidilebilecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında düzenlenen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele sürecine ilişkin normalleşme adımları değerlendirildi. 

İlk aşamada neler olacak?

Normalleşmenin ilk aşamasında berberler, kuaförler, marketler ve alışveriş merkezleri belirli kısıtlamalar dâhilinde açılacak.

11 Mayıs günü gerçekleştirilecek olan Bakanlar Kurulu'nda vaka sayısı az olan kentlerde kısıtlamanın kaldırılmasının ele alınması ve Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda bir karara varılması planlanıyor. Ankara, İstanbul, İzmir ve Zonguldak'ın ise seyahat kısıtlamasının kaldırılacağı son kentler olacağı tahmin ediliyor. 

İkinci aşamada neler olacak?

Normalleşmenin ikinci aşamada sokağa çıkma kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırılacağı öngörülüyor. Plana göre, 65 yaş üstü vatandaşlar için serbest gün sayısı artacak. Kafe ve lokantalar, belli kısıtlamalarla hizmet sunacak. 

Cuma namazının camilerde dış mekân ile beraber topluca kılınmaya başlanacağı tarihin 12 Haziran olması bekleniyor. Cuma namazında sosyal mesafe kuralına uyulması ile maske takılması zorunlu olacak. Umrenin ise Eylül ayında yapılması planlamalar arasında bulunuyor.

Kütüphanelerin Haziran ayında açılması ve spor müsabakalarının da seyircisiz olarak başlaması bekleniyor. Öte yandan, pandemi hastanelerinin sayılarının azaltılması planlanıyor.

Sinema ve tiyatro gibi etkinliklerin Temmuz ayında başlaması amaçlanıyor. Ağustos ayında tiyatro ve açık hava konserleri gibi toplu etkinliklere sayı kısıtlaması ile müsaade edilmesi de planlar arasında yer alıyor. Konserlerde ise birer koltuk boşluk boş bırakılması ve maske takılması zorunlu olacak.

Üçüncü aşamada neler olacak?

Normalleşmenin üçüncü aşaması, 1 Eylül günü başlayıp sene sonuna kadar sürecek. 31 Aralık 2020 tarihinde kamu tam kapasite olarak çalışacak ancak bazı toplantılar telekonferans ile gerçekleştirilecek. Okullar açılacak ancak öğrenci ve öğretmenler bazı önlemlerle okula gidecek. Hijyen kurallarına özen gösterilecek.

Kapalı alanda düğün ve konser gibi etkinlikler düzenlenebilecek. Büyük katılımlı toplantılar da bazı önlemlerle gerçekleştirilmeye başlanabilecek.

Dördüncü aşamada tam olarak normale dönülecek

Normalleşmenin dördüncü aşamasının, 2021 yılının Ocak ayının ilk haftası başlaması bekleniyor. Söz konusu aşamayla beraber hayatın artık tamamen normale dönmesi amaçlanıyor.

Yorumlar (0)