İşte 3 büyükşehir, Ankara, İzmir ve İstanbul'un normalleşmesine ilişkin tüm detaylar…

Koronavirüsle mücadele dahilinde dün açıklanan kararlarla illerin risk haritasına göre yapılan değerlendirmelerde İzmir ve İstanbul turuncu, Ankara ise sarı kategoride bulunuyor. İşte 3 büyükşehir için normalleşmeye ilişkin tüm detaylar…

GÜNDEM 02.03.2021, 10:39
İşte 3 büyükşehir, Ankara, İzmir ve İstanbul'un normalleşmesine ilişkin tüm detaylar…

Koronavirüs tedbirleri dahilinde dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası açıkladığı adımlar çerçevesinde şehirlerin risk haritalarına göre kademeli normalleşmeye geçilmeye bugün itibarıyla başlandı.

En fazla merak edilen konu ise nüfusun büyük bir kısmının yaşamını sürdürdüğü 3 şehir, İstanbul, İzmir ve başkent Ankara oldu.

Ankara orta, İstanbul ve İzmir yüksek riskli

Buna göre şehirlerin vaka sayılarının değerlendirildiği vaka yoğunluğu haritasında İstanbul ve İzmir yüksek, Ankara ise orta riskli şehir kategorisinde bulunuyor.

İzmir ve İstanbul’da hafta sonu kısıtlamaları sürecek

Açıklanan kararlara göre ‘Kontrollü Normalleşme’ zamanında atılacak olan yeni adımlarla, yüksek risk kategorisinde bulunan İzmir ve İstanbul’da hafta sonlarında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması, bir müddet daha pazar günü sürecek.

Ankara’da sadece akşam 21.00 sabah 05.00 arası uygulanacak

Ankara orta riskli kategoride bulunurken hafta sonundaki sokağa çıkma kısıtlamasında tamamen muaf olacak. Ülke genelindeki akşam 21.00 sabah 05.00 saatleri arasındaki sokağa çıkma kısıtlaması ise sürecek.

Ülke genelindeki bütün okul öncesi eğitim kurumları için ilkokullar ile 8 ve 12. sınıflar yüz yüze eğitim öğretime başlayacak. Buna ilaveten orta riskli kategoride bulunan Ankara için de ortaokul ve liseler de dahil olmak üzere diğer kademelerde de eğitim ve öğretime başlanacak.

İzmir ve İstanbul’da ise genel uygulama dışında yalnızca lise sınavları yüz yüze gerçekleştirilecek.

Kafe ve restoranların durumu…

Lokanta, restoran, tatlıcı, kafeterya, kıraathane, pastane ve çay bahçesi gibi yerler, eğer iller çok yüksek riskli değilse, Türkiye genelindeki faaliyetlerini 07.00 – 19.00 saatleri arasında yarı yarıya kapasiteyle sürdürebilecek.

Bu çerçevede İstanbul, Ankara, İzmir ve bu işletmelerin bütünü belirlenmiş olan kurallar çerçevesinde faaliyetlerine başlayacak.

Yüzme havuzu, halı saha ve benzeri tesisler Ankara’da 09.00 ve 19.00 saatleri arasında faaliyetlerini sürdürecek.

Ankara’da 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlar için kısıtlama yok

20 yaşın altındaki ve 65 yaşın üstündeki vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması Ankara’da kaldırılırken, İzmir ve İstanbul’da bu yaş grupları için sokağa çıkma süresi arttırılacak.

Ankara’da düğünler 100, İstanbul’da ise 50 kişiyi aşmayacak

Nikah ve nikah merasimi şeklinde olan düğünler Ankara için 100 kişiyi, İzmir ve İstanbul için ise 50 kişiyi aşmamak ve 1 saati geçmemek koşuluyla yapılabilecek.

300 kişiyi geçmeyecek şekilde genel kurullar yapılabilecek

Meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, benzeri kuruluş ve kooperatiflerin genel kurulları da üç büyükşehir için de 300 kişiyi aşmayacak şekilde gerçekleştirilebilecek.

Yorumlar (0)