İstanbul ve Ankara'ya kayyum yok!

İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerine kayyum ataması yapılacağı iddialarına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu net cevap verdi.

GÜNDEM 08.09.2019, 13:43
İstanbul ve Ankara'ya kayyum yok!

1 milyon 732 bin 396 nüfuslu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 1 milyon 123 bin 784 nüfuslu Van Büyükşehir Belediyesi ve 829 bin 195 nüfuslu Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne 19 Ağustos'ta yapılan kayyum atamaları sonrası 15 milyon 67 bin 724 nüfuslu İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 5 milyon 503 bin 985 nüfuslu Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne de kayyum atamaları yapılacağı iddiaları gündemi meşgul etmişti.

19 Ağustos'taki kayyum atamalarından iki gün sonra -21 Ağustos'ta- Beştepe'de bulunan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklama yapmış, kesin bir dille iddiaları yalanlayarak, İçişleri Bakanlığının ya da Hükümetin gündeminde kesinlikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Büyükşehir Belediyesinin bulunmadığını, kayyum atamalarının söz olmadığını vurgulamıştı.

Ancak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açık ve net bir biçimde ifade etmesine rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum ataması korkusu, iddiaların sonlanmasına engel olmamıştı. Kimi siyasi uzmanlar iddiaların gündemde tutulmasının nedeni olarak, "kamuoyunu canlı tutarak, kayyum ihtimalinin tamamen önüne geçmek" şeklinde açıklamıştı.

İddiaların gündemde tutulması nedeniyle tüm gözler İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya çevrilmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlıklarına kayyum atanmasının yasal gerekçelerinin bulunduğunu, gerekçelerin kuvvetli olduğunu belirterek, seçilmiş olmanın kimseye suç işleme hakkı vermeyeceğinin altını çizdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi için kayyum atamasının yapılmasının söz konusu olmadığını açık bir dille ifade edene İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, terörle ilişkisi bulunanlara karşı devletin eli kolu bağlı boş oturmayacağı uyarısını da açıklamalarına ekledi.

Yorumlar (0)