İstanbul'un kaç günlük suyu kaldı? DSİ açıkladı

DSİ (Devlet Su İşleri) Genel Müdür Yardımcısı Selek, "İstanbul barajlarındaki su miktarı iki ay yetecek kadar görünüyor fakat yağışlarla birlikte bunun takviye edileceği ve bir sorun olmayacağı kanaatindeyiz." dedi.

GÜNDEM 09.11.2023, 20:49 09.11.2023, 20:57 topcu
İstanbul'un kaç günlük suyu kaldı? DSİ açıkladı

Meclis Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel'in başkanlığında bir araya geldi.

Yağışların düzensizliği ve azlığı sebebiyle kullanılabilir su miktarında azalma görüldüğünü aktaran Bülent Selek, iklim değişikliğine karşı direncin daha da artırılması gerektiğini ifade etti. 

Selek, vekillerin suallerini cevaplarken, İstanbul'a su temin eden barajlardaki doluluk oranlarına dair suale ise şu cevabı verdi:

"İstanbul barajlarında 2022'de yüzde 40'ın üzerinde doluluk varken bu yıl yüzde 17 dolayında doluluk var. Barajlardaki doluluk oranına baktığımızda en fazla iki ay idare edebilir gibi görünüyor fakat en son aldığımız bilgi doğrultusunda önümüzdeki dönemde yağışlı günlerimiz gelecek Allah'ın izniyle. Bu yağışlarla birlikte durumun toparlanacağı kanaatindeyiz. Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi ve DMO (Dünya Meteoroloji Örgütü) tahminleri doğrultusunda, bu yıl biraz daha yağışlı olacak. İstanbul barajlarındaki su miktarı iki ay yetecek kadar görünüyor fakat yağışlarla birlikte bunun takviye edileceği ve bir sorun olmayacağı kanaatindeyiz."



Son olarak 5 Kasım verileri açıklandı

İstanbul'da bu sene yağışların azalması sebebiyle 10 barajdan üçünde su düzeyi yüzde 3'lere düştü.

Son senelerin en büyük kuraklıklarından birini yaşayan İstanbul'da, yağışların uzun seneler ortalamasının bir hayli altında olması ve sıcaklıkların mevsim şartlarının üzerinde seyretmesi sebebiyle kentte su temin eden barajlardan bazıları kurudu.

İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) verileri doğrultusunda, İstanbul'un önemli su kaynaklarından biri olan Büyükçekmece Gölü kuraklıktan fazlasıyla etkilendi.

Geçtiğimiz sene, gölde aynı dönemde yüzde 46,64 seviyesinde olan su doluluğu yüzde 3,97'ye değin düştü. Bahse konu oran son 11 senenin en düşük düzeyi olarak kayıtlardaki yerini aldı. 

Büyükçekmece Gölü'nde daha evvel dolu olan bölgelerden suların çekildiği, kuraklık sebebiyle toprağın kuruyup çatladığı gözlendi.

İstanbul'a su temin eden barajlar arasında su doluluk düzeyi en düşük Sazlıdere oldu.

Barajda su doluluk oranı 5 Kasım 2022'de yüzde 44,02 iken, 5 Kasım 2023'te 2,77'ye geriledi.

Pabuçdere Barajı ise kurumak üzere. Bugün itibarıyla su doluluk oranı 3,45 iken, geçtiğimiz senenin aynı döneminde yüzde 3,42 olarak ölçülmüştü.

Kazandere Barajı'nda da geçtiğimiz yıl 5 Kasım tarihinde yüzde 27,01 olarak saptanan doluluk oranı yüzde 7,3'e değin düştü.

Terkos Barajı'nda su doluluk oranı 5 Kasım 2023 itibarıyla yüzde 7,95 olurken, geçtiğimiz senenin aynı döneminde yüzde 43,34 olarak kayıtlardaki yerini almıştı.

Elmalı Barajı'nda 5 Kasım 2022'de 43,58 olan doluluk oranı, son altı senenin en düşük düzeyine inerek yüzde 16,04'e değin geriledi.

Alibey Barajı'nda geçtiğimiz sene aynı dönemde yüzde 22,9 olan doluluk oranı yüzde 17,71'e kadar düştü. Söz konusu oran, son 10 senenin en düşük düzeyi olarak kayıtlara geçti.

Istrancalar'da ise geçtiğimiz sene yüzde 26,78 olan doluluk oranı, 5 Kasım itibarıyla yüzde 27,59 olarak tespit edildi.

Darlık Barajı'nda ise geçtiğimiz sene 5 Kasım'da yüzde 41,72'lik doluluk oranı, şimdi yüzde 28,83 oldu.

Ömerli Barajı'ndaki su doluluk oranı, 5 Kasım 2023 itibarıyla yüzde 38,12 olurken, geçtiğimiz senenin aynı döneminde yüzde 42,92 olarak kayıtlardaki yerini almıştı. Bu oran da son dokuz senenin en düşük düzeyi olarak dikkat çekiyor. 

Ayrıca İstanbul'a su temin 10 barajın yedisinde su düzeyi yüzde 20'nin altına inerken, genel doluluk ise yüzde 17,59 oldu.

İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Uzay ve Uçak Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toros, kente su temin eden barajlardaki doluluğun kritik düzeye gerilediğini dile getirdi.

Yağışların bir hayli azalmasının barajlardaki doluluğu hızlı bir şekilde düşürdüğünü kaydeden Hüseyin Toros, "Genel doluluk oranı yüzde 18'in altına indi. Bazı barajlarda ise adeta hiç su kalmadı." diye konuştu.

Toros, kısa vadede su kullanımı hususunda tedbirler alınmasının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, şu sözleri sarf etti:

"İstanbul'da ikamet edenler, kullandığı suyun üçte biri kadar tasarruf yapabilirse kent susuz kalmayacaktır. Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde yeni yağışlar gelinceye değin herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Ayrıca sifonda, duşta, lavaboda, mutfakta kullandığımız su miktarını azaltmamız gerekiyor."

Yorumlar (0)