İstanbul Şehir Üniversitesi Marmara Üniversitesi'ne devredildi!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) İstanbul Şehir Üniversitesinin faaliyet iznini geçici olarak durdurmaya ve idaresini garantör Marmara Üniversitesine devretmeye karar verdi.

GÜNDEM 19.12.2019, 23:51 19.12.2019, 23:55
İstanbul Şehir Üniversitesi Marmara Üniversitesi'ne devredildi!

YÖK'ten gelen açıklamada, Bilim ve Sanat Vakfı’nın kurduğu, ilk olarak 2010-2011 akademik yılında eğitim öğretime başlayan İstanbul Şehir Üniversitesi, geçtiğimiz dönemlerde ciddi mali sorunlar yaşadığı bildirildi.

Yükseköğretim Kurumunun (YÖK) yaptığı açıklamada, Türkiye Halk Bankası’nın, İstanbul Şehir Üniversitesinin 2014 yılı itibariyle kendisini Özelleştirme Yüksek Kurulu kanalından bedelsiz devraldığı bir taşınmazı teminat göstererek kredi kullandığı; söz konusu taşınmazın devrine ilişkin işlemlerin iptali için açılan dava neticesinde, Danıştay 13'üncü Dairesi "yürütmeyi durdurma" kararının verildiği ve tahsis edilen kredilerin teminatsız kalma riskiyle karşılaşıldığı bildirildi.

Yapılan açıklamada şu sözler kaydedildi:

"Bu süreçte, İstanbul Şehir Üniversitesinin banka hesaplarına 11 Ekim 2019'da İstanbul 18'inci Asliye Ticaret Mahkemesinin 2019/1384 sayılı kararıyla haciz konulmuştur. Gelinen bu noktada İstanbul Şehir Üniversitesi yetkililerinin banka yetkilileriyle yürüttüğü borcun yapılandırılmasına yönelik görüşmeler bir uzlaşmayla sonuçlanmamış, yargı sürecinden de konunun çözümlenmesine yönelik bir sonuç çıkmamıştır. Bilindiği gibi vakıf üniversitelerinin bankalardan kredi kullanması, üniversiteler ve bankalar arasındaki özel hukuk ilişkisi olup Yükseköğretim Kurulunun onayına bağlı değildir.

Vakıf üniversitelerinin varlıklarını aşacak, mali yapılarını olumsuz etkileyecek derecede borçlanmaları ihtimali öngörülmediğinden yürürlükteki mevzuatımızda buna ilişkin kısıtlayıcı bir düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısıyla konunun, bir vakıf üniversitesi özelinde değil, sisteme ait bir sorun olarak değerlendirilmesi doğru olacaktır. Yükseköğretim Kurulunun muhtemel sorunların önüne geçebilmek için bazı yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğuna dair defaatle dile getirdiği tespitlerin de ne denli önemli olduğu açıkça görülmektedir."

2 Aralık tarihinde üniversiteye iletilen yazıyla eğitim öğretimin mali sıkıntı nedeniyle aksamaması için düzenlenen planlamaların YÖK'e bildirilmesinin tekrar talep edildiğinin vurgulandığı açıklamada; 11 Aralık tarihinde gönderilen bildiriyle de üniversitede görevli akademik ve idari personellerin özlük haklarının ödenip ödenmediği, öğrencilere ödenen burslar veya uluslararası değişim programları kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilip getirilmediğine dair eğitim öğretim faaliyetleri açısından gerekli internet, elektrik, su, doğal gaz gibi alt yapı imkânlarına ilişkin ödemelerde aksama olup olmadığı meselelerine ilişkin açıklama talebinde bulunuldu.

Faturalar, maaşlar ve burslar ödenmedi

İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörlüğünün 12 Aralık'ta gönderdiği yazısında ise; akademik ve idari personelin Ekim ve Kasım ayı maaşlarının ödenemediği, en düşük ücret alan personelden başlanarak ancak cüzi ödemelerin yapılabildiği; burslu öğrencilerin Kasım ayı burslarının yüklenemediği, Aralık ayında da burs ödemesinin yapılamayacağı; alt yapı imkânlarına ilişkin ödemelerde de güçlük çekildiği; elektrik, su, doğal gaz ve internet faturalarının ödemelerinin yapılamadığı; ödeme tarihleri geçen borçlarda da fiili haciz işlemlerine geçildiği; içinde bulunulan durumun devamı halinde eğitim-öğretimin aksayacağınınınaktarıldığı duyuruda şunlar kaydedildi:

"Yükseköğretim Kurulu, bütün bu süreç içinde herhangi bir gecikmeye yol açmadan üniversitenin yetkilileriyle iletişime geçmiş, yaşanan sorunlara çözüm olabilecek bütün imkanları ve yolları kullanmaları beklentisini kendilerine birçok kez iletmiştir. Aradan geçen sürede sorunun çözümü bağlamında beklentiler ne yazık ki gerçekleşmemiştir. Üniversite rektörlüğünden alınan bilgiler ışığında üniversitenin içinde bulunduğu durumun Denetleme Kurulunun 17 Aralık 2019 tarihli inceleme raporu ve 18 Aralık 2019 tarihli kararı birlikte değerlendirildiğinde; üniversitenin mevcut mali durumunun eğitim öğretim faaliyetini sürdürülemeyecek hale getirdiği; öğrencilerin, akademik ve idari personelin mağduriyetini büyüteceği ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin aksamasının artık kaçınılmaz hale geldiği anlaşıldığından Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 25/d-3 maddesi uyarınca İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet izninin geçici olarak durdurulmasına ve idaresinin garantör üniversite olan Marmara Üniversitesine devrine karar verilmiştir.

Bilinmelidir ki eğitim öğretimi devam eden öğrencilerimiz önceliğimizdir. Öğrencilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamaması hususunda azami dikkat ve hassasiyetin gösterilecektir. Marmara Üniversitemizin de Yükseköğretim Kurulunun bu dikkat ve hassasiyetine sahip çıkacağını başta öğrencilerimiz olmak üzere kamuoyuna saygı ile duyururuz."

Yorumlar (0)