İstanbul seçimi için önemli uyarılar!

23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde oyların geçersiz sayılmaması için vatandaşların bazı kriterlere çok dikkat etmeleri gerekiyor. İşte o kriterler...

GÜNDEM 22.06.2019, 17:11 22.06.2019, 22:09
İstanbul seçimi için önemli uyarılar!

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine yönelik verdiği kararın ardından İstanbul'daki 31 bin 342 sandıkta, 10 milyon 560 bin 963 seçmen yarın yeniden sandık başına gidecek. 

YSK'nın yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline karar vermesi nedeniyle seçmene sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait oy pusulası verilecek. 

Seçim sırasında oyların geçersiz sayılmaması için seçmenlerin bazı kriterlere çok dikkat etmeleri gerekiyor. 

İstanbul seçmeninin dikkat etmesi gereken kriterler şöyle:

Sandık başına gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı mutlaka öğrenin

Seçmenlerin, ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenmeleri gerekiyor. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilme imkanına sahip olacak. 

Oy verme saatine dikkat edin

İstanbul'daki seçmenler, 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.

Oy verme saati bitse bile sırada beklemeye devam edin

Oy verme süresinin bitmesi durumunda sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

Üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi yanınıza almayı unutmayın

Seçmenlerin oy verme günü, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi mutlaka yanında bulundurması gerekecek. 

Seçmen bilgi kağıdına sahip olmasanız bile oy kullanın

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi şart değil. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nın internet sitesinden öğrenip sandık başına gidebilecek.

Cep telefonu ile kabine girmeyin

Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak önce seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kabine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna verilecek.

Oy pusulasını kontrol edin

Seçimde, seçmene yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait oy pusulası verilecek. Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmaması gerekecek. "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması durumunda oy geçersiz sayılacak. Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene başka bir pusula verilmeyecek.

Oy verme kabininde fazla durmayın

Seçmen, dışarı çıkmadıkça kapalı oy verme yerine başka biri giremeyecek. Ancak oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenlere, kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarıda bulunulacak. Bu uyarıya rağmen kapalı oy verme yerinde kalmaya devam eden seçmen oradan çıkarılacak.

Oy kullandıktan sonra imza atın 

Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

"Oy pusulasının fotoğrafını paylaşmayın!"

Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay, bazı vatandaşların sandık başında kullandığı oyu göstermek ve daha fazla etkileşim almak için pusulanın fotoğrafını sosyal medyada paylaştığını ifade ederek, bu durumun kanunlara uygun olmadığına dikkat çekti. 

Unay, sandık başında oy pusulasının resmini çekmenin kanunla yasaklandığına işaret ederek, "Kanunlara ve kurallara uyalım. Kullandığı oyu sosyal medyada paylaşan kişiye 250 lira idari para cezası kesilir. Yasanın 130'uncu maddesine göre de bu kişiler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilir. Kanun, seçmenin oy verme kabinine cep telefonu ya da herhangi bir görüntü kaydediciyle girmesini yasaklıyor." dedi.
 

Yorumlar (0)