İstanbul merkezli rüşvet operasyonunda sabit fiyat tarifesi ortaya çıktı

Rüşvet suçuna karıştıkları iddiası üzerine İstanbul merkezli 5 kentte gözaltına alınan ve Kadıköy Belediyesinde görevli mühendis ve zabıtaların da yer aldığı 194 şüphelinin ifade alma işlemleri devam ediyor. Birçok şüphelinin itirafçı olmayı kabul ettiği soruşturmada, sabit fiyat tarifesi uyguladıkları tespit edildi.

GÜNDEM 19.05.2022, 13:30 19.05.2022, 16:48
İstanbul merkezli rüşvet operasyonunda sabit fiyat tarifesi ortaya çıktı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada, "örgütlü olarak rüşvet vermek, almak, aracılık etmek ile birlikte resmi belgede sahtecilik" suçları iddiasıyla 17 Mayıs günü gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.

"Örgüt 2 evreli sistemle çalışıyor"

Rüşvet çarkının sürekli olarak döndürülebilmesi için 2 evreli bir sistem kurulmuş. Örgüt, "taktiksel aşama" adı verilen birinci evrede, işletmecilerle tanışma, denetim yapma, sahte ihbar, maddi menfaat talep etme olaylarını gerçekleştiriyor. İkinci safhada ise "operasyonel evre"ye geçilerek sahte delil, belge üretme ve bilgi sızdırma işlemleri yapılıyor.

Şüphelilerin "resmi hiyerarşinin haricinde komuta sistemini ellerinde bulundurmaları" ve "örgüt üyelerinin eylemlerinde birbirleriyle stratejik seviyede dayanışma ve irtibat halinde oluşu" rüşvet çarkının uzun süreli ve örgütlü bir sistem olduğunu gösteriyor.

Şüphelilerden birçoğunun itirafçı olmayı kabul ettiği soruşturmada mühendis, zabıta ve diğer belediye personellerinin, görmezden geldikleri veya cezai işlem yapmadıkları olaylarda sabit fiyat tarifesi uyguladıkları tespit edildi.

Söz konusu tespitlerde çatı tadilatına 10 bin, inşaat ruhsat onayına 30 bin, izinsiz beton dökmeye 1500, vinç kurmaya 500 lira ve hafriyat işi için 1000 lira sabit rüşvet isteniliyor.

Ayrıca operasyonu haberlerden öğrenen ve emniyete gidip şikayette bulunan bir şahıs, malum yapının kendisinden de rüşvet talep ettiğini, vermediği için de baskılara uğradığını söylediği bildirildi.

Rüşvetle ilçedeki mührü kırdırmışlar

Maltepe ve Kadıköy’de fırını bulunan bir kişinin Maltepe'deki fırınının mühürlendiği, daha sonra ise Kadıköy'de rüşvet verdiği yetkilileri arayarak durumu anlattığı ve daha sonra Kadıköy Belediyesinde görevli olan şahısların, Maltepe Belediyesindeki irtibatlı olduğu kişileri arayarak fırını açtırdıkları da tespit edildi.

224 şüpheli ile ilgili gözaltı kararı verilmişti

Soruşturma çerçevesinde Kadıköy Belediyesinde görevli olan 6 gıda denetim mühendisi ve 48 zabıta memurunun da aralarında yer aldığı 224 şüpheli ile ilgili gözaltı kararı verilmişti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, İzmir, İstanbul, Şırnak, Kocaeli ve Adana’da gerçekleştirdiği eş zamanlı operasyon sonucunda şüphelilerden 194'ü yakalanmıştı.

Adreslerdeki aramalarda çok sayıda evrak ve dijital malzemeye el konulmuştu.

Firari olduğu belirtilen 30 zanlının yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

Yorumlar (0)