İstanbul için "yağmur bombası" önerisi!

Kuraklık sebebiyle İstanbul'da yer alan barajların doluluk oranları iyice geriledi. Söz konusu şehir için "yağmur bombası" önerildi. 

GÜNDEM 26.12.2020, 09:25
İstanbul için "yağmur bombası" önerisi!

İstanbul'da yaz ve sonbahar aylarında yağış olmaması ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerine göre yüksek seyretmesi sebebiyle barajların doluluk oranları iyice gerilemiş durumda.

Söz konusu şehirde bulunan barajların doluluk oranları, İSKİ tarafından yapılan açıklamaya göre, yüzde 21'e kadar geriledi. Bu nedenle İstanbul'da muhtemel susuzluğa karşı "yağmur bombası" önerildi. 

Konuya ilişkin açıklama Meteoroloji Profesörü Orhan Şen'den geldi. "Yağmur bombası" adının eskide kaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Şen, artık "yağış artırımı" adının kullanıldığını söyledi.

Prof. Dr. Şen, Türkiye'de de bu adın kullanılması gerektiğini çünkü olmayan bir şeyin gerçekleştirilmediğini, "olan bir şeyin artırılması" için çaba harcandığını ifade etti.

Dağ yamacından fişeğin roketle fırlatıldığını ve patlatıldığını aktaran Prof. Dr. Şen, "yağmur bombası" adının buradan geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Şen, İstanbul ve Ankara'da bu yönteme başvurulamayacağına dikkat çekerek, söz konusu şehirlerde bir uçağın kanatlarına aletlerin yerleştirilmesi ve fişeklerin yerleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Daha sonra pilotun butona basması ve fişekleri yakması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Şen, bu şekilde uçağın arkasından gümüş iyodür taneciklerinin çıkacağını söyledi.

"Yüzde 30'a kadar yağış artırımı yapılabilir"

Prof. Dr. Şen, bulutların türüne göre yüzde 15-yüzde 30'luk bir yağış artırımı gerçekleştirilebileceğini kaydederek, İstanbul'un bir senede ortalama olarak 750 kilogram yağış aldığını ancak 2020 senesinde 500 kilogram seviyesinde yağış aldığını ifade etti.

"Kalıcı bir yöntem değil"

İstanbul'da kuraklığın başladığını vurgulayan Prof. Dr. Şen, yağmur artırımının kalıcı bir yöntem olmadığını, yapılması gereken asıl şeyin su kaynaklarını doğru kullanmak ve iyi bir su planlaması yapmak olduğunu belirtti. 

"Başarılı olabilir"

Prof. Dr. Şen, Türkiye'de yağış artırımı uygulamasının başarılı olabileceğini kaydederek, bunu teknisyenler ile bilim insanlarının gerçekleştirebileceğini söyledi. Bu tarz uçakların Türkiye'de bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Şen, yalnızca İstanbul'da değil gereksinim duyulan her yerde bu yönteme başvurulabileceğini söyledi.

"Yüzde 10'un altındaysa su tükenmiş oluyor"

Barajların doluluk oranlarının yüzde 10'un altına gerilemesi durumunda suyun tükendiği manasına geldiğini aktaran Prof. Dr. Şen, dip suyunun alınamayacağını çünkü pompanın yetersiz kaldığını ve orada canlıların bulunduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Şen, İstanbul'da barajlarının doluluk oranının yüzde 20 seviyesinde olduğunu hatırlatılarak, yağmur artırımının şu anda yerli ve milli olarak yapılabileceğini ekledi.

Yorumlar (0)