İstanbul için "HES kodu" kararı!

İstanbul Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nin dün yapılan toplantısından "HES kodu" kararı çıktı. Bazı kamu kurumlarına randevu HES kodu ile alınacak.

GÜNDEM 19.09.2020, 15:07
İstanbul için "HES kodu" kararı!

İstanbul Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi tarafından dün alınan "HES kodu" kararına ilişkin açıklama yaptı.

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nin 18.09.2020 tarihinde saat 09.00'da Vali Yardımcısı Niyazi Erten başkanlığında toplandığının hatırlatıldığı açıklamada, içinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde Covid-19 pandemisiyle mücadelenin güçlü bir biçimde sürdürülebilmesi için tedbir ve kurallara riayet edilmesinin elzem olduğu vurgulandı.

İçişleri Bakanlığının 14.08.2020 tarih ve 13180 sayılı genelgesi ile 20.08.2020 tarih ve 13429 sayılı genelgesine atıfta bulunan İstanbul Valiliği, söz konusu genelgelerle karantina süresini evlerinde geçirme zorunluluğu bulunan, Covid-19 semptomu gösteren ya da Covid-19 tanısı konulan kişilerle temaslı oldukları tespit edilenlere yönelik hızlı, doğru ve etkin bir takip ve denetim sistemi belirlendiğini anımsattı.

Evde karantina zorunluluğu olan bazı Covid-19 hastası veya temaslısı vatandaşların, İlçe Salgın Denetim Merkezleri vasıtasıyla gerçekleştirilen denetim ve rehberliklerine rağmen bahaneler göstererek evde karantina yükümlülüklerini ihlal ettiklerinin ve sosyal hayata girerek halk sağlığını ciddi derecede tehlikeye soktuklarının saptandığını vurgulayan İstanbul Valiliği, yeni bir tedbire başvurmak durumunda kalındığını bildirdi.

İhlallerin engellenmesi için "HES (Hayat Eve Sığar mobil uygulaması) kodu" uygulamasının 23.09.2020 tarihinden itibaren (Çarşamba) bazı kamu kurumlarına girişte zorunlu olacağını duyuran İstanbul Valiliği, söz konusu kurumları şu şekilde açıkladı:

- İstanbul Valiliği
- Kaymakamlıklar
- İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
- Tapu ve Kadastro II. Bölge Müdürlüğü
- İlçe Nüfus Müdürlükleri
- İlçe Tapu Müdürlükleri

İstanbul Valiliği "HES Kodu" uygulamasının bu kurumlardan randevu alınırken ve bu kurumlara girişte zorunlu olacağını, "HES Kodu" kararına uymayan kişilere, Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddelerince idari işlem yapılacağını, konusu suç teşkil eden durumlarda ise TCK'nın (Türk Ceza Kanunu) 195'inci maddesi gereğince adli işlemlerin yapılacağını bildirdi.

Yorumlar (0)