İstanbul'daki taksilerde akıllı tepe lambası zorunlu oldu

İBB UKOME toplantısında görüşülen teklif, oy çokluğuyla kabul edildi. Taksilerin boş, dolu ya da rezerve olduğunu gösteren akıllı tepe lambaları zorunlu oldu. İstanbul'daki tüm taksilerin, 3 ay içinde bu akıllı tepe lambalarını takmaları gerektiği kaydedildi.

GÜNDEM 26.01.2023, 14:04 27.01.2023, 09:09 Hakan Öksüz
İstanbul'daki taksilerde akıllı tepe lambası zorunlu oldu

Taksilerin tepe lambaları ile ilgili düzenleme teklifi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında masaya geldi. Teklifin oy çokluğuyla kabul edildiği, uygulamanın 3 ay içinde başlatılacağı kaydedildi. Buna göre bütün taksiler, akıllı tepe lambası takmak zorunda olacak. Tepe lambasına bakarak hangi aracın boş ya da dolu olduğu anlaşılacak. 

Acil durumda lambada S.O.S yazacak

Uygulama sayesinde yolcu seçme probleminin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Rezerve edilen ve bir yerden yolcu almak için yola çıkan taksilerin tepe lambalarında ise "rezerve" yazısı görünecek. Araçlarda yer alacak panik butonları sayesinde hem şoförlerin hem de yolcuların güvenliği sağlanacak. Butona basıldığında yardım çağrısı anlamına gelen "S.O.S" yazısı görünecek. 

Aracın dolu olup olmadığı lambadan anlaşılacak

Taksilerde yolcu olup olmadığını anlamanın zorluğuna değinen Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, "Bu sistemle birçok sorun çözülecek. Tepe lambasını okuyan yolcular, aracın boş veya dolu olduğunu uzaktan görecek. 'Yolcu seçiyorlar' algısı ortadan kalkacak." dedi.

Rezerve taksilerin lambasında "RZV" yazacak

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan ise, "Kentte taksilerle ilgili problemlerin olduğu su götürmez bir gerçek. Yolcu ve taksi şoförü arasındaki anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmak istiyoruz. Rezerve taksinin tepe lambasında 'RZV' yazacak. Taksi boş ise tepe lambası yeşil olacak, dolu ise kırmızı renkte yanacak." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)