İstanbul'da 545 tarihi yapı depreme dayanıklı olarak restore edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı VGM, 19 Ağustos depremi sonrasında 300 tarihi yapının restorasyonunu bitirirken İstanbul Büyükşehir Belediyesi miras da 245 tarihi yapının restorasyonunu tamamladı.

GÜNDEM 28.03.2023, 17:07 29.03.2023, 16:55
İstanbul'da 545 tarihi yapı depreme dayanıklı olarak restore edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında toplamda 11 şehirde gerçekleşen yıkım tüm dikkatleri İstanbul'a çekerken şehirdeki tarihi yapıların depreme karşı dayanıklılığı da bir kez daha gündeme egldi.

Büyük bir yıkıma sebep olan 17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara depreminin sonrasında vakıf eserlerini güçlendirme ve restorasyon çalışmalarını depreme dayanıklılığa göre şekillendiren VGM, 2002 senesinden bu zamana dek İstanbul'da 300 tarihi yapının restorasyonunu bitirdi, 214 adet projenin ise çizimini yaptı.

300 yapı esaslı ve basit onarım kapsamında ihya edildi.

Aslına uygun bir şekilde ihya ediliyor

VGM Genel Müdürlüğü çalışmaları dahilinde külliye, cami, medrese, müze, çeşme, kütüphane, imaret, hazine ve türbe gibi eserler, "Tarihi Yapılar İçin Deprem Risklerinin Yönetimi" kılavuzluğunda aslına uygun bir şekilde ihya ediliyor.

Restorasyon ve güçlendirme çalışmaları bitirilen ecdad yadigarları...

Bu kapsamda güçlendirme ve restorasyon çalışmaları bitirilen kimi ecdat yadirgarları şu şekilde sıralandı:

Sümbül Efendi Külliyesi, Nusretiye Camii, Süleymaniye Camii, Nuruosmaniye Camii, Mihrimah Sultan Camii (Edirnekapı), Fatih Camii ve 1. Mahmut Kütüphanesi, Mısır Çarşısı, Yıldız Hamidiye Camii, Beşiktaş Şeyh Yahya Efendi Camii ve müştemilatları, Fatih Ayasofya Medresesi, Sarıyer Ali Kethüda Camii, Eminönü Yeni Camii, Eminönü Rüstem Paşa Camii, Teşvikiye Camii, Fatih Mahmut Paşa Camii, Fatih Molla Gürani Camii, Eyüp Sultan İmareti, Fatih Molla Fenari İsa Camii, Fatih Fethiye Camii.

Güçlendirme ve restorasyon çalışmaları için yaklaşık olarak 1 milyar 316 milyon TL harcandığı kaydedildi.

VGM'ye bağlı bütün eserlerin restorasyon projelerinin hazırlanıp uygulanması, içerisinde uzman kimyagerlerin yer aldığı Bilim Heyeti'nce yapılıyor.

Bu kapsamda yapılmış olan çalışmalarla beraber İstanbul Vakıflar 1. Bölge Sorumluluğunda bulunan 27 adet eserin restorasyonu, 9 eserin ise proje temini devam ediyor.

İBB Miras güçlendirme çalışmaları sürüyor

İBB Miras ekiplerince aralarında Hasanpaşa Gazhanesi, Yerebatan Sarnıcı, Troleybus Kuvvet Merkezi ve çeşme, türbe ve hazirelerin bulunduğu 245 tarihi yapının restorasyonu tamamlandı.

Mühendis, mimar, sanat tarihçisi, konservatör, arkeolog ve restoratör gibi uzman ekipler ile İstanbul'daki kültür varlıklarının onarım ve bakım işlerini yapan İBB, Bukoleon Sarayı ile Yedikule Gazhanesi gibi yapıların restorasyon uygulamasında güçlendirme yöntemi olarak tarihi duvarlar için FRP sargılama yöntemi kullanıldı.

Öte yandan İstanbul Kara Suları da dahil 33 tarihi yapının üzerindeki restorasyon çalışmaları ise devam ediyor.

Yorumlar (0)