İsrail’den Türkiye’ye iş birliği çağrısı

İsrail basını, ‘‘Türkiye ile iklim değişikliği konusunda iş birliği yapılmalı’’ mesajı verdi. Son yıllarda giderek artan orman yangınlarına dikkat çekildi ve iklim değişikliği konusunun, iki ülke arasında yeni bir iş birliği için fırsat olabileceği belirtildi.

GÜNDEM 28.06.2022, 11:37
İsrail’den Türkiye’ye iş birliği çağrısı

Türkiye-İsrail arasındaki ilişkiler, karşılıklı üst düzey ziyaretler sonrasında, yeni bir boyuta geçti.

İki lider Ankara’da buluşmuştu

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Ankara’ya gelmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından misafir edilmişti. İki lider, bu görüşmede ülke ilişkilerin masaya yatırmıştı.

Dış işleri bakanlarından karşılıklı ziyaret

İki ülke liderinin Ankara’daki görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İsrail'e gitmişti. Geçtiğimiz günlerde ise İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Ankara'ya resmi bir ziyarette bulundu.

"Türkiye ve İsrail, iş birliği yapmalı"

İsrail basınından Jerusalem Post gazetesi, orman yangınlarına dikkat çekerek "Türkiye ve İsrail, iklim değişikliği konusuyla ilgili iş birliği yapmalı" başlıklı bir köşe yazısı yayınlandı.

Türkiye ve İsrail yeni bir sayfa mı açtı?

Yazıda, Türkiye ve İsrail’in uzun zamandır süren ikili ilişkilerinde yeni bir sayfa açtığı hatırlatıldı. Kademeli şekilde iyileştirilen ilişkilerin, şu günlerde büyükelçilik düzeyine taşınması kararından da bahsedildi.

"Yeni iş birliği, yeni bir fırsat oluşturuyor"

Türkiye-İsrail iş birliğinin turizm ve ticaret gibi alanlara da yansımasının beklendiğini işaret eden yazıda, "Mevcut gerçeklikler ile ilgili konular, aynı zamanda yapılan yeni iş birlikleri için de fırsat oluşturuyor. İklim değişikliği konusu bu anlamda önde gelen bir alandır. Bu konu hem Türkiye'de hem de İsrail'de sürekli artarak devam eden merkezi bir sorun." denildi.

Cumhurbaşkanı Herzog'un İsrail İklim Forumu'ndaki konuşması

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, birincisine ev sahipliği yaptığı İsrail İklim Forumu'ndaki programda konuştu. Herzog, "Son zamanlarda Yunanistan, Türkiye, Mısır, GKRY, BAE, Bahreyn ve Ürdün gibi bazı ülkelere ziyarete gittim ve onlar ile bazı temaslarda bulundum. İklim krizi ile mücadele konusunda bölgesel ortaklığı ileri seviyeye taşımanın bu temasların önemli bir konusu olduğunu sizlerle paylaşabilirim. Hedefler belirlemeliyiz. Çok zorlu bir sorumluluğumuz var ve eğer birlikte çalışırsak bu konun üstesinden gelebiliriz" dedi.

Yorumlar (0)