İspanyol müzisyen Jordi Savall, Mevlana'ya ilgisini anlattı

Mevlana hakkında araştırmalar yaptığını dile getiren İspanyol müzisyen Jordi Savall, kendisini ve felsefesini çok sevdiğini ifade etti. Savall, "Mevlana’yı araştırdıkça onu anladım ve iç özgürlüğüme eriştim." dedi.

GÜNDEM 26.09.2022, 14:16
İspanyol müzisyen Jordi Savall, Mevlana'ya ilgisini anlattı

19. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali çerçevesinde Konya’ya gelen İspanyol besteci ve viyola sanatçısı 81 yaşındaki Jordi Savall, Mevlana’nın kentinde bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. İspanyol besteci ve sanatçı, "Mevlana benim iç özgürlüğüme ulaşmamı sağladı." şeklinde konuştu.

20 senedir müzik incelemeleri için Türkiye’ye geliyor

Edinilen bilgilere göre, Balkanlar ve Akdeniz’de kültürler ile ülkelerin müzikal mirası üstünde gerçekleştirdiği başarılı çalışmalar ile bilinen Savall, son 20 sene içerisinde sık sık Türkiye'ye ziyarette bulunduğunu, özellikle Ankara ve İstanbul'da konserler yaptığını, müzik incelemeleri sağladığını ifade etti.

Savall, Konya'ya ilk defa geldiğini ifade eden Savall, Mevlana’ya ve tasavvuf müziğine karşı büyük bir ilgi duyduğunu dile getirdi.

“Mevlana her zaman bende merak ve heyecan uyandırmıştır”

Uzun seneler boyunca bu hususlar ile ilgili araştırmalar sağladığını söyleyen Savall, "Kudüs’te Rumi müziğini insanlar ile buluşturduk. Bu müziği icra ettiğimiz zaman kıyafetler ile beraber semazenleri de müzik içerisinde kullandık. Daha öncesinde ilk İstanbul gezimde de dervişlerin sema yaptıkları yerlere gitmiş ve onları izleme fırsatına ulaşmıştım. Mevlana'nın ruhu ve felsefesi bende her zaman merak uyandırmıştır." şeklinde konuştu.

“Rumi felsefesi sayesinde gereksizlerden arındım”

Mevlana'nın düşüncesinin kendisi için değerli olduğuna dikkat çeken Savall, “Mevlana’nın felsefesi bana iyi geliyor, bu yüzden araştırmalarımı sürdüreceğim. Bir müzisyen adına en mühim olan şey içsel özgürlüğü ve içsel huzura ulaşabilmektir. Onu (Mevlana) tanımanın ardından bu içsel özgürlüğü ve içsel huzuru yakaladım. Bir konuya yoğunlaşmak istiyorsanız, içsel huzuru yakalamanız gerekmektedir. Ben bahsettiğim duruma Rumi'nin felsefesi sayesinde kavuştum. Rumi felsefesi bana tüm gereksiz olandan arınmayı gösterdi. Üzerinizde bulunan yüklerden ne kadar temizlenirseniz, o denli müziğin derinliklerini görebiliyorsunuz." dedi.

“Müzik barışın dilidir”

Barış ve müziğin bağlantılı olduğunu söyleyen Savall, “Son yaşananların ardından gerçekten barış davranışı ve dili ile hareket etmeliyiz. Öyle bir dönem içerisindeyiz ki artık müzik tamamıyla barışa dönmüş durumda. Müzik artık bir barış dilidir. Müzik sergilemek, bu dili herkese göstermek, insanların beraberlik içerisinde hayatını sürdürmesi ve uyum içerisinde yaşamasını sağlayacaktır. Müziği insanlara öğretmek, barışı göstermektir." diye konuştu.

Yorumlar (0)