İşgalin 32’nci günü: Ukrayna'da büst ve heykeller korumaya alınıyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 32. günü. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’ın sınırdan kendilerini hedef alan açıklamalarının ardından saldırılarını şiddetlendiren Rusya, gün içinde Lviv şehrini ağır bir şekilde bombaladı. Rusya-Ukrayna arasında sürmekte olan müzakerelerin sıradaki turunun 28-30 Mart tarihleri arasında yüz yüze olarak ülkemizde gerçekleştirileceği açıklandı. İşte Rusya ve Ukrayna arasındaki yaşanan savaşta dakika dakika son gelişmeler…

GÜNDEM 27.03.2022, 10:58 28.03.2022, 01:53
İşgalin 32’nci günü: Ukrayna'da büst ve heykeller korumaya alınıyor

Bütün dünyanın yakından takip ettiği Rusya-Ukrayna savaşının 32’nci günü de geride kaldı. Ülkenin başkenti Kiev de dahil olmak üzere Rusya birçok şehri kuşattı ve ABD Başkanı Biden’ın kendilerini hedef alan açıklamalarına saldırılarını şiddetlendirip yanıt verdi.

Lviv Bölgesel Askeri İdaresi Başkanı Maksim Koziskiy, yerel saatle 16.30’da Lviv şehri yakınlarındaki yakıt deposuna 2 adet güdümlü füze saldırısı düzenlemesi neticesinde 3 tane büyük patlamanın gerçekleştiğini ve 5 kişinin yaralandığını kaydetti.

Ukrayna-Rusya müzakeresi İstanbul'da

Rusya-Ukrayna arasında sürmekte olan müzakerelerin sıradaki turunun 28-30 Mart tarihleri arasında yüz yüze olarak İstanbul'da gerçekleştirileceği açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Polonya’dan Putin’i hedef aldı

Biden, Polonya’da yapmış olduğu konuşmada Rusya Devlet Başkanı Putin’i açık bir şekilde hedef alıp, “Bu adam iktidarda kalmamalı. O bir kasap” dedi. Biden, Rusların düşmanı olmadığını da söyledi.

Rusya ölen sivil veyahut asker sayısını duyurmuyor

Rusya Savunma Bakanlığı’nca şimdiye dek Ukrayna ordusuna ait toplamda 261 insansız hava aracı, 204 füze sistemi, 163 çok namlulu roketatar, 1587 tank ve zırhlı araç, 1397 özel askeri aracı imha ettiğini kaydetti. Daha önce Rus ordusunun Ukrayna ordusuna ilişkin savaş uçaklarının bütününe yakınını yok ettiği kaydedilmişti.

Rus yetkililer tarafından şimdiye dek Ukrayna ve Rus asker kayıplarına dair ise bir rakam yayımlanmadı.

Ukrayna duyurdu: 15 bin 800 Rus askerini kaybettik

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’nın verilerine göre, savaş süresince Rus ordusundan yaklaşık olarak 15 bin 800 asker yaşamını yitirdi. Rusların 50 insansız hava aracı, 72 yakıt aracı, 4 hafif sürat teknesi ve 1033 aracı imha edildi.

Ayrıcı Rusların 47 hava savunma sistemi, 82 roketatar, 280 top, 1597 zırhlı araç, 530 tank, 124 helikopter ve 108 uçağı da yok edildi.

3 milyonun üzerinde Ukraynalı mülteci oldu

Rusların saldırıları ve karşılıklı çatışmalarda siviller zarar aldı. BMMYK yapılmış olan paylaşıma göre, savaş sebebiyle 24 Şubat – 26 Mart tarihlerinde yarıdan fazlası Polonya’ya geçmek üzere Ukrayna’dan 3 milyon 821 bin 49 mülteci komşu ülkelere geçti.

BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü, Ukrayna’nın içinde yaklaşık olarak 6,5 milyon sivilin yerlerinde edildiğini söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne göre Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaşta 24 Şubat – 26 Mart tarihleri arasında en az 1119 sivil yaşamını yitirdi, 1790 sivil ise yara aldı.

İşte Rusya – Ukrayna arasındaki savaşta dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler…

00.39 -
Macron, Putin için Biden gibi 'kasap' nitelendirmesini yapmayacağını belirtti.

22.17 - Çavuşoğlu: Tarafların ülkemize duyduğu güvenin sorumluluğunun farkındayız.

21.53 - Rusya’da muhalif basın mensuplarının Zelenskiy ile röportajının yayımlanmaması istendi.

20.49 - Erdoğan, Putin ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin, Ukrayna ve Rusya müzakere heyetlerinin sıradaki toplantısının İstanbul'da gerçekleştirilmesi hususunda mutabık kaldı.

19.17 - Son birkaç gündür hava saldırılarının azaldığı başkent Kiev'de insan hareketliliği artıyor.

17.00 - BM: Ukrayna'da minimum 1119 sivil öldü, 3 milyon 821 bin 49 mülteci ise komşu ülkelere geçiş yaptı. 

15.55 - Rus tenisçi Zvonareva, katıldığı turnuvada üzerinde "savaşa hayır" yazılı şapka ile çıktı.

13.19 - Ukrayna, Rus ordusunun şimdiye dek saldırılarda 16 bin 600 asker, 127 helikopter ve 582 tankını kaybettiğini duyurdu.

12.46 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Rus ordusunun uzun menzil hassasiyeti bulunan silahlarla Ukrayna'da lviv ve Kiev şehrindeki kimi hedefleri vurduğunu kaydetti.

12.14 - Savaşın sürdüğü Ukrayna'da yetimhanelerde kalan çocukların tahliyesi için başlatılmış olan operasyon dahilinde 185 kişiden oluşan ilk kafileye Antalya'ya ulaştı.

11.53 - Rusya'nın savaş açtığı Ukrayna'da kiliseler ve sanatevlerinin önündeki heykel ve büstler saldırılara karşı gönüllüler tarafından kum torbaları ve tahtalar kaplanıp koruma altına alınıyor.

11.39 - Ukrayna Lviv şehrinde füzelerle vurulan yakıt deposunda çıkan yangın söndürüldü.

08:26 – Rus ordusu gece boyunca Ukrayna Harkov şehrine saldırılar düzenleyip roketatarlar ile şehrin birçok yerini vurdu.

07:12 – Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, NATO’nun elinde bulundurduğu tank ve uçaklardan yalnızca %1’ini istediklerini kaydetti.

03:42 – Rusya ordusu tarafından Ukrayna’nın Slavutiç şehri ele geçirilirken şehir halkının Rusya karşıtı protestolarında 3 kişi yaşamını yitirdi.

02:36 – Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, NATO’nun sahip olduğu tank ve uçakların yalnızca %1’ini istediklerini ve 31 günden beri bu yardımı beklediklerini söyleyerek, “Peki, Avrupa-Atlantik topluluğuna liderliği kim yapıyor? Korkutma yoluyla hala Moskova mı?” dedi.

02:09 – Rus ordusunca Ukrayna’nın batısında bulunan Lutsk şehrine roketli saldırı yapıldı.

01:00 – Ukrayna Kiev’deki sokağa çıkma yasağı yeniden uzatıldı.

01.00 – Rus ordusunca Ukrayna Kiev’deki Nikolaevka bölgesindeki Ukrayna ordusuna ait komuta merkezi kontrol altına alınırken, 61 Ukrayna askerinin ise Rus ordusuna teslim olduğu duyuruldu.

Ukrayna’nın Belarus sınırında bulunan şehri Çernihiv’in Belediye Başkanı Vladislav Atroşenko, nüfusunun yarısında çoğunun Çernihiv’i terk ettiği bilgisini paylaştı.

00:44 – Ukrayna Slavutıç şehri Belediye Başkanı Yuryi Fomiçev, bugün itibarıyla şehrin Ruslar tarafından işgal edildiğini kaydetti.

00:12 – Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Aleksander Moztuyanik, Ukraynalı askerlerin, Kiev’e girmeyi amaçlayan Rus birliklerini ülkenin başkentinden 70 kilometre kadar geri püskürttüğünü söyledi.

Yorumlar (0)