Irkçı vekile ders olsun: Yunan bayrağı Deniz Müzesi'nde muhafaza ediliyor

Eski Altın Şafak partisi üyesi ırkçı Yunan milletvekili Avrupa Parlamentosu'nda Türk bayrağı yırtarken 1996'da yaşanan Kardak krizinde indirilen Yunan bayrağı, Gölcük'teki Deniz Müzesi'nde saklanıyor.

GÜNDEM 01.02.2020, 09:30
Irkçı vekile ders olsun: Yunan bayrağı Deniz Müzesi'nde muhafaza ediliyor

Yunanistan'ın aşırı sağcı Altın Şafak partisinin eski üyesi olan Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Ioannis Lagos, AP'de yaptığı konuşmada Türk bayrağı basılı bir kağıdı yırtmıştı. Irkçı AP vekilinin yaptığı hareket, sadece Türkiye'nin değil birçok ülkenin tepkisini çekmişti.

Türkiye'nin sert tepkisinin ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'da Lagos'un eylemine "saygısızlık" ve "Neonazizm" ifadeleri kullanılan bir açıklamayla sert çıkışmıştı. Yunan bakanlığın açıklamasında "Neonazizmin temsilcilerinin kabul edilemez eylemleri Yunan ve Avrupa geleneğinden uzaktır. Bu eylem, Yunan halkının parlamento dışı bıraktığı Altın Şafak partisinin kendisini tanıtmaya yönelik bir girişimidir" denilmişti.

Akdeniz'de iki ülke arasında yaşanan anlaşmazlıklar üzerine gelen bu provotakif eylem ise akıllara 1996'da düzenlenen Kardak operasyonunda SAT komandoları tarafından kayalıklardan indirilen Yunan bayrağını getirdi. Yunan deniz kuvvetleri, Türk karasularında kalan Kardak kayalıklarına Yunan bayrağı dikmişti, bu adım ise iki ülke arasında neredeyse savaşa sebep olacaktı.

"Hangi ülkenin olursa olsun bayrak kutsaldır"

Operasyona katılan eski SAT komandosu emekli Albay Ali Türkşen, operasyonda yaşananları ve akıllarından geçenleri “Yunan bayrağını çıkardık, katladık içimize koyduk. Çünkü hangi ülkenin olursa olsun bayrak kutsaldır. O Yunan bayrağı şimdi Deniz Müzesi’nde. İsteyenler orada görebilir. Mustafa Kemal Atatürk de İzmir işgalden kurtarıldıktan sonra hükümet konağına girerken önüne Yunan bayrağını (üzerine basarak) içeri girmesini istediklerinde buna müsaade etmemişti” ifadeleriyle anlattı.

Emekli SAT komandosu Türkşen'in de aralarında bulunduğu komandoların katıldığı operasyonda kayalıklardan indirilen bayrak, 24 yıldır Gölcük Donanma Komutanlığı'nda bulunan Deniz Müzesi'nde titizlikle sergileniyor.

Yorumlar (0)