İran Taliban'la görüştüğünü açıkladı

İran ve Taliban görüşmeleri İran'ın Orta Doğu siyasetine yönelik soru işaretleri yarattı.

GÜNDEM 18.09.2019, 08:05
İran Taliban'la görüştüğünü açıkladı

İran Dış İşleri Bakanlığının Salı günü yaptığı açıklamaya göre, Amerika ile AfganistanTaliban’ın barış görüşmeleri çıkmaza girdikten sonraki hafta, İran Taliban’ın temsil heyeti ile görüştü.

Amerika ve Taliban’ın ateşkes ve muhtemel geri çekilme konusundaki müzakerelerinin ardından, İran Aralık ayında Afgan Hükümetinin bilgisi dâhilinde Taliban temsilcileri ile görüşmekte olduğunu belirtti.  

Geçtiğimiz hafta Amerika ve Taliban arasındaki müzakere sürecinin tıkandığı ve çatışmaların tekrar başladığı biliniyor. İki tarafta Taliban’ın güvenliğinin garanti edilmesi karşılığında binlerce Amerikan kuvvetinin bölgeden çekilmesi konusunda uzlaşıya varmaya çalışıyordu.

Dış işleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi nin açıklamaları “İran’ın Afganistan’daki tüm taraflarla kapsamlı istişareleri çerçevesinde bir Taliban heyeti Afganistan’daki son gelişmeleri görüşmek maksadıyla ülkemizi ziyaret etti.” şeklinde basında yer buldu.

Musavi konuşmasında daha fazla detay vermedi.

Afgan hükümetinin dahil olmadığı Taliban ve Amerika müzakereleri 40 yıldır süren savaşı bitirmek niyetinde bir başlangıç adımı olarak başlatılmıştı.

Afganistan yakınlarında Taliban’ın Sünni milis kuvvetleriyle savaş halinde bulunan Şii milislerle çoğunluğu Şii olan İran’ın uzun zamandır ilişkileri olduğu biliniyordu.

Ancak geçen yıl Afgan Hükümeti, Amerika tarafından Afganistan’ın batısında Taliban’a para yardımı yaparak etkisini arttırdığını iddia edilen Tahran’ı resmi olarak suçladı. İran suçlamaları reddetti.

Öte yandan Amerika’nın geçen yıl İran’a yönelik Taliban’a askeri eğitim, silah ve mali yardımda bulunduğuna yönelik suçlamalar da reddedilmişti.

İran ve 1996-2001 yılları arasında Afganistan’ı idare eden Taliban’ın araları bozuktu. Hatta İran 1998 senesinde 11 diplomatının öldürülmesinin ardından kuvvetlerini sınıra yığmış ve sonraki süreçte Amerika liderliğindeki hizip kuvvetlerine 2001 Eylül’ündeki Taliban’a yönelik operasyonlarda yardım etmişti.

Yorumlar (0)