İran sınır duvarının 20 kilometrelik kısmı tamamlandı

İran ile en uzun sınır çizgisine sahip olan Van’a yasa dışı geçiş ve kaçakçılık faaliyetlerini önlemek amacıyla yapılan duvarın 20 kilometrelik kısmı tamamlandı.  

GÜNDEM 07.10.2021, 12:46 08.10.2021, 08:48
İran sınır duvarının 20 kilometrelik kısmı tamamlandı

İran ile en uzun sınıra sahip olan Van’daki yasa dışı geçişleri, terörizm faaliyetlerini ve kaçakçılık faaliyetlerini önlemek amacıyla yapılan duvarın 20 kilometrelik kısmı tamamlandı. Sınırın tamamlanmış ve tamamlanmamış kısmı, her türlü önlemi almak için çabalayan güvenlik güçleri, zırhlı araçlar ile sık sık devriye atarak sınır hattını kontrol ediyor.  

Toplam 64 kilometrelik sınır yapılacak 

İnsansız hava araçları ve optik kulelerdeki sistemler ile gözetim altında tutulan sınır hattında, iki ülke arasında geçiş yapmak isteyen düzensiz göçmenler yakalanarak İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’ne teslim ediliyor. Van Çaldıran sınırında, Ağrı Doğubayazıt ile Hakkari Yüksekova hattına doğru uzanan güzergahta yasa dışı geçişlerin önlenmesi amacıyla başlatılan duvar inşası toplamda 64 kilometre boyunca sürecek. 



20 kilometrelik duvar tamamlandı 

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, sınırdaki duvar yapımı hakkında basına şu bilgilendirmelerde bulundu: “Sınırda duvar yapımı sırasında hendek kazma, yeni optik kule inşası, karakol çalışmaları ve jiletli tel çekme gibi işlemler yapılıyor. Duvarda kullanılan taş blokların üretimi tamamlandı. Geçen seneden bu yana 104 lego ve mono blok kule yapıldı. 175 kilometre hendek kazıldı. 2 karakol inşaatı devam ediyor. Toplamda 64 kilometrelik duvar örülecek. Bu duvar, 3 aşamada örülecek. Şu anda 20 kilometrelik duvar tamamlandı. 34 kilometrelik duvarda kullanılacak taş üretimi de gerçekleşti. Montajlar bundan sonra daha hızlı şekilde devam edecek.” 

Sınır kontrolünde termal kameralar kullanılıyor 

Bilmez: “Duvar inşa çalışmalarının daha güvenli yürütülebilmesi için gerekli olan kısımda mayın temizleme çalışmaları tamamlandı. Geri kalan 230 kilometrelik sınır hattı için ihale çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Sınırda ciddi oranda güvenlik önlemi alınıyor. 6. Hudut Tugay, sınırda 7 gün 24 saat görev yapıyor. Onlara takviye olarak da 750 Polis Özel Harekat bulunuyor. Bu polislerimiz 35 tim ve 50 araç ile sınır birliklerine destek veriyor. Jandarmadan da 3 takviyeli ve 1 normal komando bölüğü bölgeye geldi. Sınırlar aynı zamanda termal kamera, İHA ve drone ile yakından inceleniyor. Bölgede 104 optik kule ve 58 gözetleme kulesi bulunuyor.”  



“Düzensiz göçmen sayısında düşüş yaşandı” 

Bilmez: “Sınırda alınan önlemler neticesinde ülkeye giriş yapan düzensiz göçmenler konusunda önemli düşüş yaşandı. Bu süre zarfında çok fazla organizatörü de yakaladık. Güvenlik önlemlerimizi en üst düzeyde tutarak sınırlarımızın geçilemeyeceğini tüm dünyaya gösterdik. Bu yıl yapılan istihbarı çalışmalar sayesinde 1290 organizatör yakalandı. Bunların yarısına yakını tutuklandı. Geçen sene boyunca bu sayı 599 idi. Göçmenlerin saklandığı 138 evi de yıktık. Zaman zaman evlerde saklanan göçmenleri yakalıyoruz. Onun dışında yakaladığımız göçmen grup sayısında da önemli oranda azalma söz konusu.” 

“Van Gölü’nde önlemler artırıldı” 

Bilmez: “Düzensiz göçmenlerin geçiş noktalarından biri olan Van Gölü’nde alınan önlemler de artırıldı. Ekiplerimiz, gölün etrafında ve iç kısmında sürekli olarak devriye geziyor. Yeni gelen botlarda radar sistemleri kullanılıyor. Geçtiğimiz günlerde bir botta 57 kişi yakaladık. Ekiplerimiz yaklaştığında bot çoktan su almaya başlamıştı. Sahil Güvenlik ekiplerimiz yetişmeseydi büyük bir facia yaşanabilirdi.” 

Yorumlar (0)