İran'ın yeni Cumhurbaşkanı belli oldu

Resmi olmayan sonuçlara göre İran’da yapılan seçimlerde muhafazakar aday İbrahim Reisi İran’ın 8. Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

GÜNDEM 19.06.2021, 09:59 19.06.2021, 14:53
İran'ın yeni Cumhurbaşkanı belli oldu

İran'da yapılan 13. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde resmi olmayan sonuçlar belli oldu.

İbrahim Reisi, İran’ın 8. Cumhurbaşkanı 

İran’da gerçekleştirilen 13. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri sonucunda resmi olmayan sonuçlara göre muhafazakar adaylarrdan biri olan Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi İran’ın 8. Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi tarafından dünkü seçimlerin resmi sonuçlarının açıklanması beklenirken, şu an resmi olmayan sonuçlara göre Reisi’nin seçimleri garantilediği belirtildi.

Cumhurbaşkanı adaylarından eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, Reformist aday eski Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti ile Milletvekili Emir Hüseyin Kadızade Haşimi açıklama yaparak seçimi kazanan Reisi'ye tebriklerini iletti.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, seçimlerin tamamlanmasını ve resmi olmayan sonuçların belli olmasından sonra bir açıklama yaparak, İran halkının seçtiği cumhurbaşkanının artık belli olduğunu söyleyerek görevini, 45 gün sonra kendisine devredeceğini açıkladı.

Oy kullanma işlemi 19 saat sürdü

İran'da gerçekleştirilen 13. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri 19 saat sürdü. Yerel saat ile 07.00’de başlayan 00.00’da sona ermesi beklenen seçimler, daha sonra 2 saat uzatıldı ve 02.00’da oy kullanma işlemi tamamlandı.

İran'da, Cumhurbaşkanlığı için muhafazakar adaylar eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Muhsin Rızai, Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, Merkez Bankası eski Başkanı Abdunnasır Himmeti, Milletvekili Emir Hüseyin Kadızade Haşimi 8. Cumhurbaşkanlığı için yarıştı. 

83 milyon nüfusa sahip İran’da, 29 milyon 330 bin 269'u kadın, 29 milyon 980 bin 38'i erkek olmak üzere 59 milyon 310 bin 307 vatandaşın oy kullanım hakkı bulunuyor. 1 milyon 392 bin 148 kişi ise seçimlerde ilk kez oy kullandı.

5 bin 752 usulsüzlük bildirildiği iddiası

İran’da yapılan seçimlerde 5 bin 752 usulsüzlüğün bildirildiği fakat sadece 778'inin Seçim Merkezi tarafından kayıt altına alındığı ifade ediliyor. Reformist aday Himmeti'nin usulsüzlüklere ilişkin İçişleri Bakanlığına gittiği ve burada görüşmelerde bulunduğu belirtildi.

Seçimlere ilgi düşük 

İran’da Cumhurbaşkanı adaylarının çoğunun veto edilmesi sebebiyle reformist seçmenin bir kısmı seçimi boykot etmesi üzerine seçimlere ilginin az olduğu aktarıldı. 2017’de Ruhani'nin kazandığı 12. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde yüzde 73 katılım olurken, geçen sene gerçekleştirilen 11. Dönem Meclis Seçimlerine katılım ise yüzde 42,57 olarak kayıtlara geçmişti.

Cumhurbaşkanlığı süresi 4 yıl

İran'da Cumhurbaşkanı 4 yıl boyunca görev yapabiliyor ve en fazla 2 defa üst üste Cumhurbaşkanı olarak seçilebiliyor. Bu sebeple Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani seçimlerde aday olamadı.

Adayların ilk turda Cumhurbaşkanı olarak seçilebilmesi için oyların yüzde 50+1’ini alması gerekiyor. İlk tur sonucunda yüzde 50+1'in üzerine çıkan aday olmazsa en çok oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve burada kazanan İran’ın 8'inci Cumhurbaşkanı olarak seçiliyor. 

Yorumlar (0)