İnfaz paketi Meclis'e sunuldu: Hangi suçlar kapsam dışına çıkarıldı?

İnfaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu. AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan, düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Toplum vicdanını yaralayan cinsel suçlar, uyuşturucu madde suçları, kasten adam öldürme, kadına karşı şiddet ve terör suçları, kapsamın dışına çıkarılmıştır." dedi.

GÜNDEM 31.03.2020, 16:07 31.03.2020, 17:33

AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) grupları tarafından ortak hazırlanan infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi  Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu.

AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan, düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Toplum vicdanını yaralayan cinsel suçlar, uyuşturucu madde suçları, kasten adam öldürme, kadına karşı şiddet ve terör suçları, kapsamın dışına çıkarılmıştır.

Terör suçları, cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticaret suçu, kasten adam öldürme suçu, kadına karşı şiddet suçu hariç olmak üzere, diğer suçlar bakımından kalıcı infaz oranı 1/2 olarak düzenlenmiştir."

"Açık cezaevindekilerin cezalarını konutta çekmesinin önü açılıyor"

Özkan, söz konusu teklife eklenen yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin geçici düzenleme için şunları kaydetti:

"Covid-19 ile ilgili açık cezaevinde cezası infaz edilen hükümlülerin cezalarını konutta çekmesinin önü açılıyor. Geçici düzenlemeyle hükmü infaz edilenlerin 2 ay süreyle cezalarını evlerinde çekmelerini mümkün hale getiriyoruz. Zaruret oluşması durumunda sürenin uzatılmasını mümkün hale getiriyoruz." 

"90 bin kişi faydalanacak"

Geçici ve kalıcı infaz düzenlemelerinden yaklaşık 45 bin kişinin faydalanacağını aktaran Özkan, "Salgın hastalık nedeniyle açık cezaevinden konutta cezaya geçeceklerle beraber bu sayı 90 bin olacak." dedi. 

Özkan'ın açıklamalarından diğer önemli satır başları şöyle:

"65 yaşını doldurmuş yaşlılar, 0-6 yaş arası çocuğu bulunan kadınlar ve adli tıp raporu çerçevesinde kendisine bakamayacak durumda olan hastaların belirli şartlarla konuttan infazını mümkün hale getiriyoruz"

"Denetimli serbestlik kriterleri değiştirilerek herkese maktu bir yıl uygulama yerine ceza adaletini sağlamak amacıyla hükmolunan ceza ile orantılı bir uygulama öngörülmektedir."

"Çıkar amaçlı suç örgütü kuran ve yönetenlerle ilgili Ceza Kanununda var olan düzenlemede çok düşük ceza öngörülmektedir. Bunun tavan ve taban oranını 2'şer yıl artırıyoruz."

Yorumlar (0)