İmzadan sonra Erdoğan'ı aramış!

Kosova ile İsrail'in karşılıklı birbirini tanıması ve Kosova'nın Kudüs'te büyükelçilik açma kararı alması Türkiye'yi öfkelendirdi. "Türkiye'nin tepkisi" sorulan Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, meğer ilk iş olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayıp izahat vermek olmuş.

GÜNDEM 07.09.2020, 16:40 08.09.2020, 09:29
İmzadan sonra Erdoğan'ı aramış!

ABD Başkanı Donald John Trump'ın girişimiyle Sırbistan ile Kosova arasında "ekonomi" temelli normalleşme anlaşması imzalanmış, anlaşma maddeleri arasına, "Sırbistan'ın İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma, Kosova'nın da Kudüs'te İsrail Büyükelçiliği açma" maddeleri konulmuştu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in sözleşme metni arasına "Sırbistan'ın İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma" maddesinin konulduğunu fark etmediği değerlendirilirken, Kosova Başbakanı Avdullah Hoti için böyle bir ihtimalin bulunmadığı biliniyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı'nın "Kudüs" şaşkınlığı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in maddeden habersiz oluşu ise, ABD Başkanı Donald Trump'ın "İmzalanan anlaşma gereği Sırbistan, İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacak" dediği sıradaki tavrı ortaya koymuştu.

Trump'ın açıklamaları sırasında, az önce imzaladığı anlaşma metninin iç sayfalarını açan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, şaşkın bir ifadeyle kurmaylarına dönüp bakışlarıyla kızdığı, bir süre sonra da "Ne yaptım ben" tavrıyla elini alnına götürdüğü görülmüştü.

Kosova Başbakanı Avdullah Hoti'nin tereddüt etmeden anlaşma metnini imzalamasına Türkiye'den tepki gelmiş ve Dışişleri Bakanlığının açıklamasında "Uluslararası hukukun açık bir ihlalini teşkil edecek böyle bir adımın Kosovalı yetkililerce düşünülmesi dahi hayal kırıklığı yaratmaktadır" denilmişti.

Kosova'yı ilk tanıyan ülkeler arasında Türkiye'nin bulunduğunu ve diğer ülkelerin de tanıması için büyük çaba sarf ettiğini hatırlatan Dışişleri Bakanlığı, Kosova'nın, İsrail işgali altında bulunan Filistin toprakları ve Filistin halkının acıları üzerine anlaşma inşaa etmesini eleştirmişti.

Kosova Cumhurbaşkanı'na soruldu

Kosova'nın başkenti Priştine'de Cumhurbaşkanlığı önünde basın toplantısı düzenleyen Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, 4 Eylül'de Washington'da ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğunda imzalanan "Kosova-Sırbistan ekonomik normalleşme anlaşması" ile "Kosova-İsrail karşılıklı tanıma anlaşması" konusunda açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin tepkisi ile ilgili konuşan Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisini anladığını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iletişim hâlinde olduğunu, kendisini telefonla aradığını söyledi.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Kosova'nın İsrail'i tanımasının Türkiye ile stratejik, dostane ve kardeşçe olan ortaklığını hiçbir koşulda zedelemeyeceğini ileri sürdü.

Yorumlar (0)