İmar ve müsilaj düzenleme teklifi komisyondan geçti

Meclis İmar, Bayındırlık, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, müsilajla mücadele ile İmar Kanunu değişikliği düzenlemelerini içeren yasa teklifini kabul etti.

GÜNDEM 31.05.2022, 09:37 31.05.2022, 12:29
İmar ve müsilaj düzenleme teklifi komisyondan geçti

Geçtiğimiz senelerde Marmara Denizi’nde yayılım göstererek endişeye sebep olan müsilaj, ülkenin dört bir yanından gelen desteklerle temizlenmişti. Daha sonrasında endişe yaratan bu konu ile ilgili yasa tasarısı meclise taşındı. İmar Kanunu ve Müsilaj ile mücadeleye ilişkin düzenlemeleri içeren yasa teklifi Meclis Ulaştırma ve Turizm Komisyonu tarafından kabul edildi. Müsilajın yeniden denizlerde görülmemesi için ise çalışmalar devam ediyor.

Atık tesisi olmayan belediyelere belirli bir süre tanınacak.

Meclise sunulan teklifte, Marmara Denizi hidrolojik havzası ile Kocaeli, Bursa ve İstanbul’da geri kazanım, çamur işleme ve atık su arıtma tesisi kurmayan belediyelere bu yerlerin kurulması için 6 ay süre tanınacak. Tanınan süre içerisinde tesis kurulmadığı takdirde ise bu alanları mahalli yönetimler adına bakanlık yapacak.

Bina kimlik sertifikası uygulaması geliyor

Teklif çerçevesinde, tamamlanan yapıların takip edilmesinin kolaylaşması adına ‘bina kimlik sertifikası’ uygulamasına geçilecek.

Çevre kirliliğine karşı cezalar artıyor

Teklifin içerisinde çevre kirliliği konusunda işletmelere verilen cezalarda da artış yapılması da yer alıyor.

Yap-işlet-devret projelerine yeni banka hesabı sistemi

Bunların yanı sıra yap-işlet-devret planlamalarının hayata geçmesi düşüncesiyle ‘blokajlı banka hesabı’ sistemine geçilecek.

Yorumlar (0)