İmamoğlu'na verilen cezanın gerekçesi açıklandı

İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından açıklanan 7 sayfalık kararda, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezasının gerekçesi açıklandı. Cezada indirim uygulanmamasının sebepleri, örnekler verilerek anlatıldı.

GÜNDEM 28.12.2022, 15:06 28.12.2022, 17:48 Hakan Öksüz
İmamoğlu'na verilen cezanın gerekçesi açıklandı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret suçu nedeniyle 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. İmamoğlu hakkında TCK'nın 53'üncü maddesinde geçen "Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma" hükmünün de uygulanmasına karar verilmişti. Yargılamada istinaf ve Yargıtay aşamalarının olduğu, kararın kesinleşmediği hatırlatılmıştı.

Neden indirim uygulanmadı?

İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi, İmamoğlu hakkında verilen kararın gerekçesini duyurdu. Mahkemenin 17 sayfalık gerekçeli kararında, suçun basın önünde işlenmesi ve mahkeme üyelerinin şeref ve saygınlığını rencide edecek ifadelerin kullanılması nedeniyle temel cezanın alt sınırdan uzaklaşarak verildiği kaydedildi. "İmamoğlu'nun yargılamayı ciddiye almaması" sebebiyle cezada indirim uygulanmadığı belirtildi.

İmamoğlu'nun kullandığı bazı ifadelerden örnekler verildi

Gerekçeli kararda, İBB Başkanı İmamoğlu'nun Ordu Valisi'ne hakaret suçu nedeniyle aldığı adli para cezası da anımsatıldı. Sanık İmamoğlu hakkında geçmiş yargılamalardan dolayı olumsuz kanaatin oluştuğu, 21 Eylül 2022 tarihli duruşmanın ardından devam eden dava süreciyle ilgili "boş işler bunlar" şeklinde bir açıklama yaptığı hatırlatıldı. Sanığın, 11 Kasım 2022 tarihli duruşmanın ardından "böyle bir yargılama olamaz, şaka gibi, beni hiç ilgilendirmiyor" şeklinde ifadeler kullandığı, bundan hareketle de yargılamayı ciddiye almadığının anlaşıldığı kaydedildi. Bu sebepler yüzünden cezada indirim uygulanmadığı ifade edildi.

"Konuşmanın ilerleyen bölümünde YSK üyelerine hakaret etti"

Sanık İmamoğlu'nun, yargılamaya konu olan sözlerine başlarken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yanıt verdiği ancak konuşmanın ilerleyen bölümünde "31 Mart seçimini iptal edenlerin ahmak olduğunu" belirten ifadeler kullandığı vurgulandı. Bu sözün muhatabının "YSK üyeleri" olduğu hatırlatılan kararda, "Sanığın söz konusu ifadeleri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik kullanıldığını açıklamasının, cezadan kurtulmak için öne sürülen bir savunma olarak görülmüştür." denildi.

Yorumlar (0)