İmamoğlu'na "Kanal İstanbul" soruşturması gerçeği!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "Kanal İstanbul'a karşı çıktığı için bölücülükle suçlanarak hakkında soruşturma açıldığı" iddiaları ile ilgili İçişleri Bakanlığından açıklama geldi.

GÜNDEM 16.11.2020, 15:01
İmamoğlu'na "Kanal İstanbul" soruşturması gerçeği!

İçişleri Bakanlığı, Millet İttifakı partileri CHP ve İYİ Parti'den gelen "Ekrem İmamoğlu Kanal İstanbul projesine karşı çıktığı için bölücülükle suçlanarak hakkında soruşturma açıldı" iddiaları ile ilgili İçişleri Bakanlığından madde madde kamuoyu bilgilendirmesi geldi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in söz konusu iddiayı 16 Kasım 2020'de bir televizyon kanalında yaptığını belirten İçişleri Bakanlığı, iddianın bazı basın kuruluşları tarafından haberleştirilmesi sonucu kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ihtiyacının hasıl olduğunu vurguladı.

Devlet projesine kamu parasıyla muhalefet edilmesi suçtur!

İşte İçişleri Bakanlığının deşifre ettiğimiz o açıklaması:

-Kanal İstanbul, uluslararası hukuk boyutu olan, siyasi alana taalluk eden, "Devletin Egemenlik Yetkisi" alanında bir devlet projesidir.

-Kanal İstanbul, İBB'yi değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ilgilendiren bir konudur.

-Belediyeler, Anayasa’nın "İdarenin Bütünlüğü İlkesi" kapsamında "idari vesayet denetimi"ne tabidir. Belediye Kanunu'na göre belediye başkanının görevi "Beldenin ve Belediyenin Hak ve Menfaatlerini Koruma" ile sınırlıdır.

-Devleti ilgilendiren bir projeye, yetkisi bulunmayan belediyenin, üstelik kamu kaynağı kullanarak karşı çıkması, "idarenin bütünlüğü" ilkesine ve "hukuka" aykırıdır.

-Ekrem İmamoğlu, İBB'nin kurumsal kimliğini, kamu imkânlarını ve kamu parasını kullanılarak afiş bastırmış ve kentin en ücra noktasına kadar binlerce billboard astırmıştır.

-17.08.2020 tarihinde korunun araştırılması, sorumlular hakkında ön inceleme yapılması için Mülkiye Müfettişi görevlendirilmiştir.

-Kanal İstanbul Projesi'ne İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kişisel olarak dilediği gibi karşı çıkabilir. Bireysel duruşu asla sorgulama konusu değildir ve Meral Akşener'in iddia ettiği gibi İmamoğlu katiyyen "bölücülük" ile suçlanmamıştır.

-Ön incelemeye dâhil olan husus, "kurumsal olarak ve kamu kaynağı kullanılarak bu afişlerin bastırılmış olması"dır.

-Mülkiye Müfettişleri 09.11.2020 tarihli yazıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan ifade istemiş, kendisinden 7 gün içinde yazılı ifade vermesi talep edilmiştir."

Yorumlar (0)