İlker Başbuğ için hapis istemi

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçundan 3 yıla kadar hapsi istendi.

GÜNDEM 05.05.2021, 19:16 06.05.2021, 13:44
İlker Başbuğ için hapis istemi

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında, kitabına dair bir gazetedeki söyleşi sebebi ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sona erdi.

Söz konusu iddianamede, İlker Başbuğ ’şüpheli’, AK Parti il ve ilçe başkanlarının da aralarında olduğu 166 kişi ise ’müşteki’ olarak yer aldı.

Gazetede sarf ettiği sözler ele alındı

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un 4 Ocak 2021 tarihinde bir gazeteye, "Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 tarihinde Eskişehir’de erken seçim tarihini duyursaydı, 27 Mayıs askeri darbesi olmayabilirdi. Çünkü erken seçim kararı verilmiş bir hükümete karşı askeri darbenin yapılması açıkça milletin siyasi idaresine de getirilecek bir darbe olurdu." dediği belirtildi.

Kendisini savundu

Başbuğ’un beyanlarından ’darbe’ imasında bulunduğunun işaret edildiği iddianamede, ’halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçunu işlediği öne sürüldü.

Başbuğ’un savunmasına da yer verilen iddianamede, 'kitap serisinin 3'üncüsü olan 1961-1980 dönemini o günün koşullarında ve o günlerde meydana gelen olaylar kapsamında değerlendirdiğini, suça husus olan ifadelerin daha evvel yine bazı yazarlar tarafından da kaleme alındığını, bugünkü olaylarla herhangi bir biçimde bağlantı kurulmasının doğru bir karar olmadığını' söylediği ve suçlamaları kabul etmediği anlatıldı.

3 yıl hapis talebi

Şüpheli Başbuğ’un ’halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının talep edildiği iddianame, gönderildiği İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Yorumlar (0)