İlker Başbuğ hakkında karar verildi: Beraat

FETÖ'nün siyasi ayağının ortaya çıkarılması hakkında 2020'de konuşma yapan Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında "kamu görevlilerine hakaret" suçlamasıyla 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. O davada karar verildi. İşte karara ve Başbuğ'un davaya konu olan açıklamalarına ilişkin detaylar...

GÜNDEM 17.01.2023, 12:09 Hakan Öksüz
İlker Başbuğ hakkında karar verildi: Beraat

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, bir televizyon kanalının canlı yayınında yaptığı konuşmada FETÖ'nün siyasi ayağının ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulamıştı. Başbuğ hakkında "kamu görevlilerine hakaret" suçlamasıyla 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle milletvekilleri tarafından dava açılmıştı.

Mahkeme: "Kanunda suç olarak tanımlanmıyor"

Ankara Cumhuriyet Savcılığı, hakaret suçlaması yöneltilen İlker Başbuğ hakkındaki kararını verdi. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un yaptığı konuşmada doğrudan milletvekillerinin hedef alınmadığını bildiren mahkeme heyeti, söz konusu ifadelerin kanunda suç olarak tanımlanmadığını hatırlattı. Başbuğ'un, üzerine atılı suçlardan beraatine hükmedildi. 

İlker Başbuğ ne demişti? 

2020 yılının ocak ayında bir televizyon programına katılan Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, 26 Haziran 2009'da TBMM'den geçirilen torba yasada yer alan bir maddeden bahsetmişti. "Asker kişilerin özel yetkili mahkemelerde yargılanması" hakkındaki maddenin kanun teklifi olarak gündeme geldiğini kaydeden Başbuğ, maddenin 25 Haziran'ı 26 Haziran'a bağlayan gece yarısı torba yasayla kabul edildiğini hatırlatmıştı.

FETÖ'nün siyasi ayağının olmadığı iddiasının gerçekle örtüşmediğini belirten Başbuğ, "Yasadan 26 Haziran sabahı haberdar olduk. Asker kişilerin askeri mahalde işlediği suçlara ilişkin davaların özel mahkemelerde görülmesi ile ilgiliydi. Bu, Anayasa'ya aykırıydı. Peki medyaya nasıl yansıdı? AK Parti ve cemaati bitirme operasyonu olarak algılandı. Bu kanun teklifini hazırlayanlar araştırılsın. Bu FETÖ ile alakalı." demişti.

Yorumlar (0)