İlk defa resmiyete dökülüyor! 4’lü tahıl koridoru zirvesi İstanbul’da gerçekleşecek

Ukrayna’daki tahıl sevkiyatının sağlanması için yarın İstanbul’da görüşme yapılacak. Milli Savunma Bakanı Akar, Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye, Rusya ve Ukrayna’nın tahıl konusundaki toplantıya katılacağını açıkladı.

GÜNDEM 12.07.2022, 14:28 12.07.2022, 15:06
İlk defa resmiyete dökülüyor! 4’lü tahıl koridoru zirvesi İstanbul’da gerçekleşecek

Ukrayna’nın limanlarında mahsur kalan tahılların farklı bölgelere emniyetli şekilde aktarılması için askeri heyetlerin bir araya geleceğini açıklayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, görüşmenin yarın İstanbul'da gerçekleşeceğini aktardı.

Diplomatik çalışmalar devam ediyor

Hulusi Akar tarafından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaşanan gıda krizine bir çözüm bulabilmek adına diplomatik görüşmeleri devam ettiriyor. Bu konuşmalar şu an için olumlu şekilde sürdürülüyor” dedi.

Çalışmalar kapsamında kendisinin de Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşmeler halinde olduğuna değinen Akar, bu konuşmaların sonrasında kamuoyunda "kırmızı hat" şeklinde isimlendirilen Rusya-Ukrayna-Türkiye arasında doğrudan doğruya temasın faaliyete geçirildiğini anımsattı.

“Uzun görüşmeler sonrasında İstanbul’da toplantı yapılacak”

Milli Savunma Bakanlığı heyetinin, gıda probleminin ortadan kaldırılmasına dair Moskova'ya ziyarette bulunduğunu Rus askeri grupla görüşme yaptığını, ardından Ukrayna askeri grubuyla da Milli Savunma Bakanlığına geçtiğini hatırlatan Akar, "Gerçekleştirilen bütün bu diploması trafiğinin sonrasında yarın İstanbul'da toplantı gerçekleştireceğiz. Ukrayna limanlarında beklemekte olan tahılın uluslararası pazarlara deniz vasıtasıyla emniyetli şekilde gönderilmesine yönelik Rusya, Ukrayna, Türkiye savunma bakanlıklarının askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında görüşmeler sağlanacak" şeklinde ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eyleme geçilmeli”

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir görüşme gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahıl krizinin önüne geçilebilmesi için Birleşmiş Milletler’in Karadeniz’de sağlanacak güvenli sevkiyat koridorlarının oluşturulması ve eyleme geçilme zamanının geldiğine vurgu yaptı.

Yorumlar (0)