İletişim Başkanlığı'ndan 'İstanbul Sözleşmesi' açıklaması

Ülkemizin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılma kararına ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nca gerçekleştirilen açıklamada, "Kadını hedef alan şiddetle mücadele sıfır toleransla devam edecek. Ülkemizde kadını hedef alan şiddetle mücadele için yeni reformlar uygulamaya konacaktır." ifadeleri kullanıldı.

GÜNDEM 21.03.2021, 23:22 22.03.2021, 18:05
İletişim Başkanlığı'ndan 'İstanbul Sözleşmesi' açıklaması

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, ülkemizin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasına dair açıklamada bulundu. Bahse konu açıklamada, "Kadını hedef alan şiddetle mücadele sıfır toleransla devam edecek." denildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"Ülkemiz, 20 Mart 2021'de tek taraflı olarak İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmıştır. Söz konusu sözleşmenin 80. maddesi, herhangi bir tarafın Avrupa Konseyi'ne bildirim yaparak sözleşmeyi feshetmesine müsaade etmektedir.

"İstanbul Sözleşmesi manipüle edildi"

Herkesin bildiği üzere Türkiye, kadının toplumdaki yerini koruma ve kadını hedef alan her türlü şiddetle mücadele etme hususundaki güçlü bağlılığını sergileyerek İstanbul Sözleşmesi'ne ilk imzayı atan ülke olmuştur. İlk etapta kadın haklarının kuvvetlendirilmesini teşvik etmeyi hedefleyen İstanbul Sözleşmesi, ülkemizin ailevi ve toplumsal değerleri ile bağdaşmayan eşcinselliği normalmiş gibi göstermeye çalışan bir kesim tarafından manipülasyona uğramıştır. Ülkemizin sözleşmeden ayrılma kararı alması da bu sebebe dayanmaktadır.

AB üyesi 6 ülke (Bulgaristan, Çekya, Letonya, Litvanya, Macaristan ve Slovakya), söz konusu anlaşmayı onaylamamıştır. Polonya'da eşcinsel grupları gerekçe göstererek sözleşmeden ayrılma maksadıyla adımlar atmıştır.

İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılma kararı hiçbir biçimde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kadınları korumaktan vazgeçtiği anlamı taşımamaktadır. Ülkemiz, sözleşmeden ayrılmış olsa da aile içi şiddetle mücadeleden kesinlikle vazgeçmeyecektir.

"Erdoğan korumayı sürdürecek"

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ülkemizdeki tüm kadınların haklarını ve güvenliğini korumayı sürdüreceğini güçlü bir şekilde vurgulamakta ve kadını hedef alan şiddetle mücadelenin sıfır tolerans anlayışıyla hükümetin gündeminin ilk sıralarında konumlanacağının altını çizmektedir.

Ülkemiz, şu ana kadar kadın haklarını iyileştirmek ve desteklemek için çok sayıda somut adım atmıştır ve bahse konu mekanizmalar halihazırda yürürlüktedir. Ülkemiz, kadını hedef alan şiddetle mücadelede yeni reformları da uygulamaya koyacaktır. Ülkemiz bundan sonra da tüm kurum ve kuruluşları ile toplumun gereksinimlerini karşılayacak önlem ve çözümlere odaklanacak, bu maksatla sürdürülmekte olan faaliyetleri kuvvetlendirecektir. Ülkemiz ayrıca CEDAW'a (Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi) da taraftır.

"Ek adımlar atılacak"

Ülkemizin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasının, Cumhurbaşkanı Erdoğan iktidarının desteklediği, tasarladığı ve uygulamaya koyduğu dönüm noktası özelliğindeki kanun da dahil olmak üzere, kadını hedef alan şiddetle mücadelede etkili, katı ve gerçekçi önlemlerin uygulanması üzerinde hiçbir olumsuz etkisinin olmayacağı akıllardan çıkmamalıdır.

Ülkemiz, mart ayının başında duyurulan İnsan Hakları Eylem Planı çerçevesinde de aile içi şiddet ve kadını hedef alan şiddete karşı mevcut tedbirlerin etkinliğini artırmak için ek adımlar atacaktır."

Yorumlar (0)